Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Hiányos beszámoló, veszteség

A kapuvári képviselők kifogásolták a helyi temetőfenntartó cég, a Jószív kft. munkáját.

illusztráció
Ezért legutóbb nem fogadták el a társaság beszámolóját és a díjemeléseket sem szavazták meg. A kapuvári önkormányzat képviselő-testülete decemberi ülésén tárgyalta a Jószív Temetkezési Kft. tevékenységéről, illetve a temetők rendjéről szóló beszámolót.

A képviselők meghallgatták dr. Ladocsy Géza ügyvezető szóbeli kiegészítését, majd különböző problémákat vetettek fel az igazgatónak. Többen a temetőben uralkodó körülményeket, például a sírkerti illemhelyiség állapotát kifogásolták.

Pénzhiányra hivatkozva

Dr. Ladocsy Géza pénzhiánnyal indokolta a fejlesztések elmaradását. Rövid megbeszélés után aztán a plénum levette napirendjéről a témát azzal, hogy a januári ülésen térnek vissza a kérdésekre. A temetői napirend már a bizottsági üléseken sem „ment át", hiszen az előterjesztést a többi mellett a szociális és egészségügyi sem fogadta el. Boross János bizottsági elnök azt mondja: már a cég 2003-as beszámolójával sem voltak megelégedve.

– Két évvel ezelőtt ugyan elfogadtuk a tájékoztatót, de hiányosnak tartottuk a bevételről közölt adatokat. Például nem tüntették fel azt sem, hogy mennyi temetésük volt a kapuvári sírkertben – sorolta a felvetett problémákat Boross János. – Ezt a 2004-es beszámolóban is elmulasztották.

A másik, hogy a ravatalhasználatok számát elosztva a felszámolt díjjal, egészen más számadatot kapunk, mint például a feltüntetett sírásási díj. Erről sajnos egy sor sem szerepelt a beterjesztett anyagban, mint ahogy arról sem, hogy a temetőben mennyit temetett a Jószív és mennyit a külső vállalkozások.

Az emelés ellenére is. . .

– Az évek során a vállalat kérésére az önkormányzat folyamatosan emelte a szolgáltatási díjakat, ennek ellenére a Jószív mindig veszteséget mutat ki – folytatta Boross János. – Ez újabb kérdéseket vet fel. Szeretnénk tiszta képet kapni a cég működéséről. Remélem, hogy a következő testületi ülésen erre is sor kerül. Eddig ugyanis csak érveket hallottunk a fenntartás magas költségeire, de konkrét adatokat nem. Amíg a helyzet nem javul, a kért szolgáltatási díjemeléseket sem tudjuk megszavazni.

Kinek a feladata?

A testületi ülésen szó esett a ravatalozó-kápolna fenntartásáról, karbantartásáról is, ami a Jószív kft. vezetője szerint a tulajdonos önkormányzat feladata lenne.

Boross János viszont ezt nem fogadja el, mivel a használati díjakat a társaság szedi be. Erről a kérdésről újabb tárgyalás várható. Felmerült a temetői illemhely problémája is, a képviselők azt kifogásolták, hogy azt zárva tartják. A kialakult helyzetre jellemző, hogy a három általunk megkérdezett temetőlátogatóból ketten például azt sem tudták, hogy van WC a sírkertben.

A terület állapotával egyébként elégedettek a kapuváriak. Rendszeresen elszállítják a konténerekben elhelyezett hervadt virágokat, koszorúkat, illetve nyírják a füvet, takarítják az utakat. Problémaként merült fel azonban, hogy az elöregedett fák lehulló ágai veszélyeztetik a sírokat. Egy asszony például arra panaszkodott, hogy családja síremlékét egy hatalmas faág rongálta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldatlan állapotok a Belső utcában

Kapuváron a Belső utcában csütörtö- könként a parkolás miatt tarthatatlan állapotok vannak. Tovább olvasom