Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Hiába várnak roma családok a házakra?

Kapuváron még 2002-ben adtak át hat házat, zömmel roma családok számára. Károli Tibor, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője elmondta: két épület még nem készült el, pedig erre bizonyára meglenne a pénz. A jegyző szerint viszont nem vállalkoztak többen az építkezésre.
Kapuváron két éve – mintegy karácsonyi ajándékként – átadták az Ady utcában a szociális okokból rászoruló, többségében roma családok számára az ötven-hatvan négyzetméteres lakásokat.

Károli Tibor helyi kisebbségi vezető elmondta: nyolc lakás építésére pályáztak, de máig mindössze hat készült el, s így még két lakásra várnak. A pályázatot nemcsak romáknak, hanem a szociálisan rászorulók számára nyújtották be, így akár magyar családok is igényelhettek volna lakást.

Hol a hiányzó épületek ára?

A helyi önkormányzathoz 1990-ben nyújtották be telekkérelmüket és hosszú, bonyodalmas úton jutottak hozzá a területhez, dr. Biró Péter polgármester azonban mindvégig segítő szándékkal állt kezdeményezésük mellé. 2001-ben kapták meg a telkeket, amikor is rengeteg utánjárás után elkezdődtek a munkálatok, majd több mint egy év után beköltözhettek a családok a lakásokba. A kapuvári önkormányzat ingyen biztosította a telkeket, a közművek kiépítését, segített a megyei területfejlesztési tanács is, és a lakásépítéshez hozzájárult a Soros-alapítvány, valamint a lakásigénylők hatszáz óra munkát vállaltak az építkezés során.

„ Továbbra is hiányzik két lakás, a kérdés az, hogy ennek a költsége hol van. Az elmúlt választási ciklusban működő Országos Cigány Önkormányzat mindenben segített bennünket, a mostanitól semmi tájékoztatást nem kapunk. Úgy gondolom, az elmúlt két évben a romák helyzete még súlyosabbá vált, de ez másokra is vonatkozik. A nehézségek ellenére továbbra is szeretnénk folytatni a lakásprogramot, megfelelő körülményeket biztosítva a rászorulók számára" – hangsúlyozta Károli Tibor.

A másik hétben laknak is

A panasszal kapcsolatban Pádár László, a Cigány Érdekvédelmi Szövetség megyei elnöke elmondta: a kapuvári építkezés részleteit nem ismeri.

– A kapuvári kisebbségi önkormányzat szervezte az építkezést, a megyei szövetség ebben nem vett részt. Mi magunk is építettünk ilyen alapú házakat, szám szerint hetet, amelyeket már két éve laknak is – nyilatkozott Pádár László, és hozzátette: Károli Tiborral két-három éve nem tudnak együtt dolgozni.

Az önkormányzat csak a telket adta

Borsodi Tamás, Kapuvár jegyzője érdeklődésünkre úgy tájékoztatott, hogy tudomása szerint azért akadt meg az építkezés, mert nem volt jelentkező.

– A városi önkormányzat csupán a telkeket biztosította a beruházáshoz, a finanszírozásban sem vettünk részt. Úgy tudom, hogy a két házhoz azért nem kezdtek hozzá, mert nem volt olyan jelentkező, aki vállalta volna az építkezés feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javulást várnak az ágazatban a rábaközi gazdák

A mennyiséggel nem, de a felvásárlási árakkal gondjaik vannak idén a mezőgazdasági termelőknek.… Tovább olvasom