Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Hetven évig őrizték a család titkát

Hetven évig őrizte a titkot a kapuvár-gartai Lukácsi család: az 1945-ben tizenhat éves lány rokonuk nem bírt el hat szovjet katonával. Halálának igazi okát az előző rendszer igyekezett elfedni, még az orvosi papírokon is.

Talán a második világháború végének rendezetlen közállapotai, később pedig az egypártrendszer sugallta kényszerű hallgatás miatt, hetven évig nem mondhatta el családja sem, miért is halt meg a tizenhat éves Lukácsi Mária. Életét, reményeit hat szovjet katona tette tönkre, vette el. Halálának igazi okát még az orvosi papírokon sem merték rögzíteni.

– 1945 májusában Kapuvár környékén is a megszálló szovjet csapatok itt maradt katonái bóklásztak – kezdte a történetet Lukácsi Gábor, Lukácsi Mária unokaöccse. A lány négy testvéréből ma már senki sem él.

– Azon a drámai májusi napon hat katona vélhetően állatainak keresett takarmányt, amikor Gartára tévedtek – mesélte Lukácsi Gábor. A szovjetek érkezésének hírére – okulva az elmúlt hónapok történéseiből – a gartai lányok és fiatalasszonyok bekormozott arccal egy óvóhelyre vonultak. Nem tudtak azonban elrejtőzni, a szovjetek rátörtek a nőkre, s Márián kívül mindenkit kiküldtek onnan.

Lukácsi Gábor: ˝Máriáról egyetlen – elsőáldozáskor készült – fotó maradt meg a családi archívumban.
Lukácsi Gábor: ˝Máriáról egyetlen – elsőáldozáskor készült – fotó maradt meg a családi archívumban."˝

– A család elbeszélése alapján az erőszak után a lány vérző testtel még kitámolygott az óvóhelyről, ám az utcán már elájult – mondta Lukácsi Gábor. Máriát a helyi kórházba szállították, ám még a családtagoknak sem engedték, hogy meglátogassák. – Apámék csak a kórterem ablakán keresztül láthatták szegény testvérüket – idézte fel Lukácsi
Gábor.

A család tulajdonában lévő orvosi jelentés szerint Mária 1945. június 27-én gümőkóros agyhártyagyulladásban halt meg. Elhunytát követően már másnap el is temették Gartán. Sajnos már sírja sincsen meg a helyi temetőben, így emlékét csak a család őrzi.


– 1945 után ezekről a tragédiákról nem lehetett beszélni, bár a családban szinte mindennapos téma volt – fogalmazott Gábor, akinek apja életében egy percre sem bírta feledni nővérét és halálának körülményeit.
– Apám egész életében nem tudott ezért a szovjeteknek megbocsátani, érzelmei köztudomásúak voltak – mondta Lukácsi Gábor. Hozzátette, ezért még munkahelyén is vegzálták.

– Soha egy jó szót vagy rehabilitálási szándékot nem kaptunk azóta sem, Mária halálát hetven évig titkoltuk, félve a további retorzióktól – mondta Lukácsi Gábor, akinek édesanyja mesélt a tragédiáról.

– Nagynénémről a drámai történeten kívül csak egy elsőáldozásakor készült fotó maradt fenn, a hamisított orvosi jelentéssel együtt – tette hozzá Lukácsi Gábor.

Félmillió erőszak
Magyarországon a téma kutatói – akik az egykori helyi tisztiorvosok, valamint a nemibeteg-gondozók adataira támaszkodnak – félmillióra becsülik az anyaország területén megerőszakoltak számát.
A nők és gyermekek védelmére kelő férjet, apát, fiút a helyszínen lelőtték. Erre a sorsra jutott a megtámadott asszonyokat védelmező Boldog Apor Vilmos győri püspök is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztályok helyett kabinetek

Április elsejétől a csornai polgármesteri hivatalban kabinetrendszert alakítanak ki, szakterületek… Tovább olvasom