Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Hetven esztendeje érte el a front Csornát

Tizenöt éves csornai diákot lőtt le 1945. március 28-án egy orosz katona a premontrei rendházban. Ifj. Martincsevics Lajos tragédiájának emlékét őrzik a családtagok és a helytörténet.

Véres nagyhét köszöntött hetven esztendeje Csornára. Vétlen áldozatok, sebesültek, a gyászt örökké szívükben hordozó családtagok szerepelnek a hét évtizeddel ezelőtti krónika oldalain. Szalay Balázs helytörténeti kutató a hétköznapok történelemkönyvekben nem található eseményeit dolgozta fel.

– A háború közelségét 1944 nyarától kezdte jobban megérezni Csorna lakossága, aztán karácsony előtt két nappal már halálos áldozatai is voltak a bombázásnak. 1944. december 22-én Cser János és Kovács Gyula Hunyadi utcai lakosok vesztették életüket – ismertette kutatásai eredményét Szalay Balázs.

– A front közeledésekor egyre többször szólalt meg a légvédelmi sziréna. Így történt ez 1945. március 25-én, virágvasárnap is. Kiss József pékmester felesége, Mittendorfer Magdolna az utcára szaladt, gyermekeit féltve. A halotti anyakönyv szerint géppuskasorozat oltotta ki életét Erzsébet királyné utcai lakásuk kapujában. A karjában tartotta alig egyéves kislányát, aki a fél szemét vesztette el. Az itthon maradó polgári lakosságból mintegy húszan hunytak el, többségük légitámadás áldozata lett. Március 27-én hatan haltak meg. A szovjet csapatok bevonulásakor, március 28-án, nagyszerdán három helybeli vesztette életét. Keserü Mihályt útban hazafelé találta el golyó, egy asszonyt pedig a megerőszakolása után lőttek le a katonák. A legismertebb csornai iparos, a városi könyvtár névadója, Martincsevics Károly nyomdász és könyvkötőmester unokáját is ezen a napon érte halálos lövés a premontrei rendházban. Egy, a katonák elől elszaladó férfi után lőtt az orosz, eltévedt golyó találta el a fiút.

Martincsevics György nagyszüleitől hallotta unokanagybátyja tragédiáját.
Martincsevics György nagyszüleitől hallotta unokanagybátyja tragédiáját.

A tragédia emléke ma is élénken él a Martincsevics családban. Így emlékszik nővére, Pázmándy Lászlóné Martincsevics Terézia:
Az itthon maradó polgári lakosságból mintegy húszan hunytak el, többségük légitámadás áldozata lett.

– Öcsikénk, Lajos 1930. december 23-án született. Negyedik elemi után, 1941 őszén Kalocsán tanult tovább a jezsuiták gimnáziumában. Az atyák nagyon szerették. 1943 szeptemberében aztán már nem utazott vissza Kalocsára. Ekkor került a premontrei papnövendékekhez, akik tanították. Szinte állandóan velük volt. 1945 virágvasárnapján, a kilenc órai szentmise után öcsémmel és édesanyámmal én is a rendházban maradtam. A Vörös Hadsereg közeledésére kedden és szerdán aztán korán reggel jöttek a nők, lányok menedékért. Közel hatszáz ember volt az apátságban. Három családnak jutott egy szoba, ahol csak a nők tartózkodtak, a férfiak kint a folyosón, székeken ülve aludtak. Az orosz katonák bejöttek hozzánk, órákat követeltek tőlünk. Öcsi eközben a papokkal volt. Kedden még együtt ettünk palacsintát és többé már nem láttam élve.

Szalay Balázs kutatásaiból és szemtanúk elbeszéléseiből kiderült, hogy egy felbőszült orosz, géppisztollyal a kezében rontott be abba a helyiségbe, ahol Martincsevics Lajos tartózkodott. Egy lengyel fiatalembert kergetett, aki a rendház mindeneseként szolgált, de az oroszok azt hitték róla, hogy német katona. Utánalőtt. Újhelyi Tivadar alperjel a karján, egy fiú a lábán sérült meg. Martincsevics Lajost a halántékán érte golyó.

– Bizonyára azonnal meghalt. A kiváló premontrei szónok, dr. Pataky Bernardin hozta meg nekünk a szörnyű hírt. Öcsémhez vezettek bennünket, a halántékán mindkét oldalon megalvadt a vér. Borzalmas még most is emlékezni rá. Karácsonyra született, nagypénteken temettük el a rendház parkjában, a korábban ásott futóárokba. Sokáig odajártunk hozzá, a parkba, aztán 1946 mindenszentekére a Szent Antal-temetőben, a családi sírboltban helyeztük örök nyugalomra. Emléke velünk maradt egész életünkben. És néhány fotó, például egy egyenruhás, amelyik megégett, mert a házunkba tolakodó oroszok tüzet gyújtottak és azt is rádobták – emlékezett Pázmándy Lászlóné, a megölt diák nővére. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház melléképülete Cirákon

Öt vízsugárral oltották a tűzoltók a lángoló melléképületet hétfő délután. Tovább olvasom