Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Hétszázmilliós iskolapénz

Csorna–Szil - Két önkormányzat kapott iskola-, illetve óvodafelújítási támogatást az európai uniós keretből a Rábaközben. A szili és a csornai összesen 700 millió forintot. Tízszázalékos önerőt a fenntartók biztosítanak.
A Rábaközbe közel 700 millió forint európai uniós támogatás jut iskola- és óvodafelújításra (Kisalföld, 2008. augusztus 27.). A csornai önkormányzat a Széchenyi iskola és óvoda rekonstrukciójára kap 492 milliót, a szili tanodára 200 millió forintot fordíthat fenntartója. Az érintettek részleteket még nem tudnak a pénz utalásáról, hiszen még hivatalos értesítést sem kaptak.

Lengyel Lajos szili polgármester arról beszélt a Kisalföld érdeklődésére, hogy a felújítás „papírmunkáit" még idén szeretnék elvégezni.

A szili iskolára 221 millió forintot költ az önkormányzat.
A szili iskolára 221 millió forintot költ az önkormányzat.

– Iskolánk rekonstrukciójára 221 millió forintos tervet készítettünk, ennek tíz százalékát önerőként biztosítja az önkormányzat – tájékoztatott Lengyel Lajos. – A Szent István Általános Iskola mikrotérségi feladatokat lát el, tizenegy településről fogad diákokat. Fontos, hogy ők a megfelelő körülmények között tanulhassanak. A pályázatban teljes külső-belső felújítást vállaltunk. Cseréljük például a vizesblokkokat, szigeteljük a tornaterem tetőzetét, rendbe tesszük padozatát. Az egész épületben megoldjuk az akadálymentesítést, liftet szerelünk az iskolába.

A Széchenyi-iskola épületére ráfér a felújítás.
A Széchenyi-iskola épületére ráfér a felújítás.

A szili községvezetés úgy tervezi, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatása, a kivitelező kiválasztása, a szerződések aláírása még ebben az évben megtörténik. A tanévet is úgy szervezik, hogy 2009. április végén a tényleges munka is megkezdődhessen. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor a 2009–2010-es tanévet már megújult környezetben nyitják meg.

A csornai Széchenyi-iskola látványterve
A csornai Széchenyi-iskola látványterve

Csornán abban bíznak, hogy a Széchenyi-iskola és a Szent István téri óvoda felújítása 2010 végére befejeződik. A rekonstrukció 547 millió forintba kerül, tíz százalékot áll az önkormányzat. 508 milliót az iskolára, 39 milliót az ovira szánnak. A Széchenyi épületegyütteséből az alsó tagozatos és a középső épületrész teljesen megújul. A Szent István téri parkra néző épületrész tetőzetét és külső homlokzatát újítják fel. Természetesen az egész iskolában megoldják a teljes akadálymentesítést is. Rendbe teszik az alsó tagozat udvarát, új játékokat vásárolnak, illetve az épület előtt akadálymentes parkolókat alakítanak ki. A felső tagozat sportudvarát szintén felújítják. A Szent István téri óvodában a nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok felújítását, tornaszoba kialakítását, az akadálymentesítést tartalmazzák a tervek. A támogatásból korszerűsítik a tálalókonyhát és berendezését, valamint a játszóudvaron új játékokat telepítenek.

Látványtervek: Ilyen lesz a csornai Széchenyi-iskola. 2010 végére fejezik be a felújítást.
Látványtervek: Ilyen lesz a csornai Széchenyi-iskola. 2010 végére fejezik be a felújítást.


Turi György csornai polgármester szintén arról beszélt, hogy hivatalosan még nem tájékoztatták.

– Természetesen nagy öröm a jó félmilliárdos támogatás. Bízom benne, hogy mielőbb megismerjük a részleteket és a tervek szerint haladhat majd a munka. A sikerben sok munka és energia van. Mindenekelőtt azoknak a munkatársaimnak jár a köszönet, akik a pályázat elkészítésében részt vettek. Precíz, pontos és mint kiderült, eredményes munkát végeztek – jegyezte meg Turi György.

Olvasóink írták

 • 4. hajas69 2008. augusztus 31. 16:31
  „Remélem ebből már tényleg lesz is valami.Szégyen és gyalázat ahogy kinéz az iskola (meg még sok más Csornán).
  Kedves Városvezetés!
  ÉBRESZTŐ!!!!!!!!!
  Lassan jó lenne ha felébrednétek és végeznétek a munkátokat mint minden becsületes ember és nem csak arcoskodnátok.
  Vagy nem látjátok a munkát akkor had segítsek :
  elkerülő,csornai úthálózat,termál,ja és a végén a legfontosabb munkahely teremtés.Undorító ,hogy ilyen kisvárosban jobb és bal oldalról beszélünk. Nem az az érdeke a két oldalnak ,hogy a csornai polgárok élete jobb legyen? Bezzeg a fesztiválokon mind a két oldal tetszeleg és elhiteti velünk, hogy ők tulajdonképpen értünk törik magukat minden nap. Csak ennek a látszata soha nem látszik.
  Lacikónak:
  tetszik a hozzászólás,l megnevettetett.”
 • 3. lacikó 2008. augusztus 29. 21:01
  „Várni kell,egyenlőre még csornán siscsen semmi.lehet,hogy még eltűnik a lóvé,a papp újra színen van!!!”
 • 2. egy kapuvári bizakodó! 2008. augusztus 28. 22:03
  „tényleg kár, hogy kapuvár nem nyert ezúttal. de nem nyerhet mindig mindenki minden pályázaton. tény az is, hogy a csornai iskolák még a kapuváriaknál is rosszabb állapotban voltak, nagyon rájuk fér a felújítás. kapuvár a kórházzal villanthat, hacsak el nem baltázza majd az éppen aktuális kórházvezető.”
 • 1. egy kapuvári szánakozó! 2008. augusztus 28. 17:00
  „Gratulálok Csornának! Kapuvárt meg csak sajnálni tudom. Csorna második totális iskola felújitása rövid idön belül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a ravatalozót

Győrsövényház - Hatmillió forintból újítják fel a következő hónapokban a győrsövényházi ravatalozót.… Tovább olvasom