Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Hétszázmilliós beruházást terveznek

Rábatamási - Sok gondot okoz a belvíz Rábatamásiban, megoldást a hétszázmilliós szennyvízrendszer kiépítésétől (is) várnak. A település idei költségvetési hiánya a többszöröse is lehet év végére, ha a válság hatását a helyi vállalkozások, köztük a fémipari vállalkozás is megérzi.
A csapadéktól és a kiemelkedően magas belvíztől csordultig telt elvezető árkok, derítők (ha épp kiépítettek), valamint elégedetlen helyiek. Ha röviden akarnánk jellemezni Rábatamási jelenlegi helyzetét, akkor valami hasonlóról beszélne Szabó István polgármester. A Kisalföldnek elmondta, a napjainkban gyakori nagy mennyiségű csapadék, a magas belvíz és a település csatornázottságának hiánya immár kezelhetetlen helyzetet eredményez Rábatamási belterületén is. A belvíz miatt egyre több házi derítő telik meg vagy önt ki, a lakosok pedig a községházán panaszkodnak.

– Amíg száraz időjárás volt, hiába kértünk mindenkit, hogy legalább a házak előtti elvezető árkokat alakítsák ki rendesen, akkoriban nem tudtam komoly érvet felhozni a munkák elvégzésére – mondta a polgármester. Napjainkban a csordultig telt árkok már „meghoznák a kedvet" az átalakításra, de az időjárás nem engedi oda a munkagépeket. A lakosság feladata lenne a bejáratok alácsövezése, ez több helyen hiányzik.

Szabó István polgármester
Szabó István polgármester

A megoldás azonban nem csak az elvezetőárkok rendbetétele lenne, Rábatamási évek óta küzd a szennyvízcsatorna hiányával. Szabó István szerint az elmúlt években nem volt olyan pályázat, amelyből a közel hétszázmillió forintos beruházás megvalósult volna, ám idén a részletes kiírás ismeretében talán tudnak pályázni ötszázmillió forintra. A maradék kétszázmilliót a helyi önkormányzat és a lakosság tenné hozzá. A pénzből kiépülne a szennyvízhálózat és a falu határában létesülne egy tisztítómű is. – Az egyedi tisztítókat részesítik előnyben a pályázatok kiírói, ezért választottuk ezt a megoldást – tette hozzá Szabó István.

A pályázati támogatásra szüksége is lesz a községházának, hiszen a 170 milliós idei büdzsé már a tervezéskor 3,5 milliós hiánnyal számol és a polgármester szerint idén minden fejlesztést és beruházást töröltek. A helyi iparűzésiadó-bevétel egyharmadát adó fémipari vállalkozás vezetőjétől megtudtuk: a gazdasági válság nem kíméli Rábatamási környékét sem, vélhetően drasztikus bevételkieséssel számolhatnak év végéig. Ez pedig nagyban befolyásolja a helyi adóbevételeket is, ez utóbbi kapcsán a polgármester kijelentette, a tervezett hiány a többszöröse is lehet decemberre a jelenleginek. Ha ez bekövetkezik, akkor az önkormányzat tulajdonában lévő két ingatlan közül az egyiket mindenképpen eladja a községháza.

Olvasóink írták

  • 1. gazdagne 2009. március 11. 20:56
    „Nemcsak alácsövezni kellenne a bejáratoknál,hanem ahol betemették az árkokat azokat kellenne újból kialakítani.Pl.orvosi rendelő - Kulturház”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntésre várnak a lassan elenyésző laktanyák

Kapuvár–Miklósmajor - Az egykori miklósmajori határőrlaktanya és a kapuvári rendőrség régi… Tovább olvasom