Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Heti öt németóra első osztálytól

A németnyelv-oktatás, az egyedülálló természeti környezet és a barátságos légkör miatt vonzó lehet a győrsövényházi iskola. Az intézménynek már győri diákja is lesz szeptembertől.
A győrsövényházi általános iskola ötödik alkalommal rendezte meg a falu második világháború előtti tanítójáról, Berger Ferencről elnevezett német nyelvi versenyt nemrégiben. A megmérettetésen a helyi alsó tagozatos alma materbe járókon kívül a szomszédos Bezi tanulói vettek részt. Az első osztályosoknál Tóth Kíra, a másodikosoknál Both Csenge, a harmadikosoknál Hancz Vivien, a negyedikeseknél Finszter Kornél végzett az első helyen.

Lukácsné Rajczi Zsuzsanna, a győrsövényházi tagintézmény-vezető a Kisalföldnek elmondta: diákjaik már elsőtől heti öt órában tanulnak németül, s ennek köszönhetően nagyon hamar olyan szintre jutnak el, hogy valamennyien részt vehetnek egy ilyen versenyen. A német nyelv az ének-zenei tanítást is áthatja. Ennek hátterében a község sváb múltja áll. A második világháború előtt Győrsövényházon élt a legnagyobb németség az egykori Győr vármegye területét tekintve, és ugyan az 1946-os kitelepítés csaknem hatszáz embert érintett, a 2006 óta működő német kisebbségi önkormányzat a hagyományok felélesztésén, erősítésén dolgozik.

Lukácsné Rajczi Zsuzsanna arról is beszélt, hogy az iskola egyedülálló adottságokkal rendelkezik: csaknem háromhektáros területen, egy parkerdő szélén, a Fertő–Hanság Nemzeti park tőszomszédságában helyezkedik el. Az épületig százados vadgesztenyefasor vezet. „Miután a buszközlekedés Győr és a falu között jó, akár onnan is fogadunk olyan diákokat, akik nyugodt, természetközeli környezetre vágynak, kis létszámú osztályokban szeretnének nagyobb odafigyelést kapni a tanítóktól. Az új tanévben már lesz olyan tanulónk, akit Győrből írattak be hozzánk a szülei" – ismertette a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb pénz jut útjavításra: kátyúznak

Útjavítók dolgoznak a csornai utakon a következő hetekben. Összesen 900 négyzetméternyi lyukat… Tovább olvasom