Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Hétfokos hideg fogadta a kicsiket

Napok óta nem tudnak fűteni Kapuváron, a lakótelepi óvodában. A szülők – már akik megtehették – otthon tartották gyerekeiket, a többiekkel a hősugárzó melegében foglalkoztak az óvó nénik.
Vészhelyzet: A hidegben a hősugárzó melege körül játszottak a kapuvári gyerekek.
Napok óta nem működik a fűtés a kapuvári lakótelepi óvodában. A hibát az elöregedett fűtőcsövek okozzák, amik elengedik a vizet a rendszerből. A helyzet tegnapra kissé normalizálódott, de az óvodaépületben így is csak egy termet tudnak fűteni. Ottjártunkkor alig tíz ovisra vigyáztak az óvónők.
A fűtés hibáját már a múlt hét közepén észlelték az óvoda dolgozói. Vizesek voltak a falak és fokozatosan hűltek ki a radiátorok. A hét végén aztán teljesen összeomlott a rendszer.

A reggeli nyitáskor csupán hét-nyolc fok volt a termekben. Azok a szülők, akik meg tudták oldani a csemeték elhelyezését otthon vagy a nagyszülőknél, nem engedték, hogy gyermekeik az óvodában maradjanak. Többen viszont kénytelenek voltak a hidegben hagyni a kicsiket, akikre az óvó nénik mellett egy hősugárzó „vigyázott". Az önkormányzat karbantartói azonnal a hiba után néztek, ám a munkálatokat nehezítette, hogy a csövek mind a földben húzódnak. Később aztán kiderült, hogy az elöregedett, harmincéves rendszer okozza a problémát.

A helyzet és a hideg keddre enyhült valamelyest. A szakemberek, leszakaszolva a hálózatot, egy teremben biztosítani tudták a megfelelő hőmérsékletet. Véleményük szerint azonban teljes cserére lesz szükség ahhoz, hogy a fűtés megbízhatóan, hosszú távon üzemeljen. A hét hátralévő részében a lakótelepen két teremben, összevont csoportokban tudják fogadni az óvodásokat.

Hámori György, a kapuvári képviselő-testület oktatási és kulturális bizottságának elnöke arról beszélt a Kisalföld érdeklődésére, hogy amint értesültek a hibáról, rögtön megkezdték a javítást.

– Egyelőre csupán az anyagköltségek jelentkeznek kiadásként, hiszen a bajt az önkormányzat szakemberei hárítják el, erre valamilyen formában, akár átcsoportosítással, megteremtjük a fedezetet. Ha valóban teljes rendszercserét kell elvégeznünk az óvodában, akkor arra a jövő évi költségvetésben kell keretet elkülönítenünk – jelentette ki Hámori György. A bizottsági elnök hozzátette: jelenleg is tart a kapuvári intézmények állapotvizsgálata. Ebben mindazokat a gondokat rögzítik, amik kiadásként jelentkezhetnek a jövőben. Ezek sorát gyarapítja majd valószínűleg a lakótelepi óvoda fűtéskorszerűsítése is.

– A Széchenyi-iskolában egyébként felkészültünk arra, hogy fogadjuk a hidegben maradt óvodásokat és tantermet biztosítsunk számukra – mondta Hámori György, aki „civilben" az általános iskola igazgatója. – Szerencsére erre nem volt szükség.

Nem ez volt az első

A kapuvári oktatási intézményekben nem ez volt az első „szénszünet". 2002 októberében a Széchenyi-iskola, idén januárban pedig a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium és a katolikus iskola maradt fűtés nélkül néhány napra. A korábbi esetekben a távhőrendszer makacskodott, a hibát a szolgáltató Ras-Hő kft. szakemberei hárították el. Akkor bizottság alakult, amely a fűtésrendszer problémáit volt hivatott vizsgálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a falu fogy, nem a remény

Noha manapság Pásztoriban is fogyóban a lakosság, a település régi-új polgármestere azt reméli, hogy… Tovább olvasom