Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Hét műtét volt az első napon

Kapuvár - Már az első nap hét műtéttel kezdett a kapuvári kórház újra üzemelő műtősblokkja. Az intézmény dolgozói óvatos derűlátással fogadják a műtő újbóli működését. Jelenleg heti két nap operálnak, évente ezerháromszáz beavatkozásra pályáztak az egészségbiztosítónál.

Egy rábacsanaki asszony volt az első beteg, akit a kapuvári kórház újra működő műtősblokkjából kitolt a szakszemélyzet.

Ahogy azt lapunkban már megírtuk (Kisalföld, 2007. június 29.), a kapuvári Lumniczer-kórház pályázaton megnyerte az úgynevezett egynapos sebészeti beavatkozások lehetőségét, melyet tegnaptól el is indítottak.

Az első műtéti napon már hét nőgyógyászati műtétet végzett dr. Kerekes György főorvos és csapata.

A kórház igazgató főorvosa szerint mintegy ezeregyszáz-ezerháromszáz műtét elvégzésére lesz lehetőség Kapuváron, melyeket a jelenlegi állás szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszíroz. Dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos a Kisalföldnek  elmondta: a műtős szakszemélyzet rendelkezésre áll Kapuváron, most  az orvoslétszám is biztosított, ám a továbbiakban várnak műtétet végző szakorvosokat. Hozzátette: az egynapos sebészeten jelenleg nincs várólista.

– Egyelőre egyedül végzem a nőgyógyászati műtéteket, ám a szakrendelésekbe besegítenek vállalkozó kollégák is – mondta a műtőből éppen kilépő dr. Kerekes György főorvos. Hozzátette: nagyon jól érzi magát újra a műtőasztal mellett, örül annak, hogy a több mint százmillióból felújított blokk végre ismét eredeti funkciójának megfelelően működik. – Tudomásom szerint a jövő héten  más jellegű operációkat is végeznek, én  hét beavatkozást látok el az első nap – tette hozzá a nőgyógyász főorvos. Kezdetben heti két napra állítják össze a műtőscsoportokat, de szükség esetén heti három-négy napon is üzemeltethetik a blokkot. Kerekes főorvos szerint egy hasonlóan működő egynapos sebészetet megnéztek Budaörsön, ott hetente négy napon át, évente ötezer beavatkozást végeznek a kollégái.

Nemcsak a szakorvosok tekintenek bizakodóan a jövőbe, de az egynapos sebészet beindulását óvatos derűlátással fogadja a szakszemélyzet is. Budainé Németh Angéla ottjártunkkor éppen a páciensek papírjait készítette elő. Mint mondta, 1990 óta sebészeti nővérként dolgozott a Lumniczerben, nagy traumát jelentett neki az áprilisi leállás. Tegnap reggeltől ismét szakmájában dolgozhat, mint kijelentette: kicsit furcsa a visszarendeződés, ám a betegek lelkesedése kihat a szakszemélyzetre is.
Dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos  a részletekről szólva elmondta: az ÁNTSZ folyamatos működésre adott engedélyt Kapuvárnak. Amennyiben igény lesz rá, naponta akár tíz műtétet, és  négy napon át is végezhetnek.

Az egynapos műtétekre úgy kerülnek a betegek, hogy a szakrendelésre érkezőket a szakorvos  utalja a kórházba és tájékoztatja a beavatkozás részleteiről a pácienst. Ezután előzetes ambuláns kivizsgálás után végezhető el az operáció. A műtét előtt közvetlenül is van lehetőség konzultációra az operáló orvossal, majd a beavatkozás végeztével, annak jellegétől függően egy, de legfeljebb huszonnégy órán belül a friss műtött elhagyhatja az intézményt.

– Jelenleg nincs nálunk sorban állás, a  vállalkozó orvosok akár más település várólistáit is csökkenthetik akkor, ha betegeiket nálunk operálják meg. Ám ez természetesen nem azt jelenti, hogy bárki elől is elvinnénk a beteget, elsősorban a Kapuvár és vonzáskörzetében lévőket látjuk el – jelentette ki az igazgató főorvos. A finanszírozásról szólva hangsúlyozta: az egynapos sebészet megkezdésével pluszösszeg egyelőre nem érkezett az intézménybe, az elvégzett operációkat úgynevezett HBCS-pontokkal „jutalmazzák", ami alapján az OEP végül kifizeti a beavatkozásokat Kapuvárnak.  

Turbók Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeférhetetlenség miatt lemondott a képviselő

Csorna - Új állást kapott, ezért lemondott mandátumáról egy csornai önkormányzati képviselő. Döntése… Tovább olvasom