Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Hét éve az első születési anyakönyv

Hét éve az első kapuvári születési anyakönyvi kivonatot adták ki a szanyi Károlyi Ivettnek, Marcell nevű gyermeke születésekor. A helyi Lumniczer-kórházban 2007 óta sem aktív ellátás, sem szülészet nincs.

A 2007-es egészségügyi reform mind az aktív ellátást, mind a szülészetet megszüntette a kapuvári Lumniczer Sándor-kórházban. Emellett a minap egészséges kisgyermek született az intézmény műtőblokkjában. A szanyi Takács Marcell hét éve az első, akinek az anyakönyvi kivonatába Kapuvárt írták be születési helyként. Anyja az azóta szintén megszüntetett csornai szülészeten adott életet első gyermekének.

Károlyi Ivett és Marcell, immár Szanyban: Negyven kilométeren belül nincs működő szülészet.
Károlyi Ivett és Marcell, immár Szanyban: Negyven kilométeren belül nincs működő szülészet.

– Már az első gyermeknél, az azóta három és fél éves Áronnál is dr. Kerekes György segítségét vettem igénybe és Marcell születése előtt is ő kezelt – kezdte a történetet a szanyi Károlyi Ivett. A 36 éves anyuka „gyakorlott szülőnek" számít, így második gyermeke születése előtt nyugodtan indultak férjével Sopronba, hogy Kerekes doktor ott segítse világra a kicsit. – Állandó telefonos kapcsolatban voltunk Kerekes doktorral, ám Rábatamási környékén már azt mondta, hogy hallani a hangomon, hogy nehéz perceket élek át, úgy véli, nem érünk el a soproni kórházba – fogalmazott a boldog anyuka. Mire Kapuvárra értek, dr. Kerekes György telefonon „összetrombitálta" a szakmai stábot a kapuvári kórház – egynapos sebészetéhez használt – műtőblokkjába. Ott aztán komplikációmentesen jött világra a kisfiú, a szülés után a csecsemő és édesanyja is kiváló egészségnek örvend. – Elképesztően rossz ötletnek tartom, hogy 40 kilométeren belül egyszerűen nem lehet működő szülészetet találni, úgy gondolom, más is kerülhet hozzám hasonló helyzetbe, én csak Kerekes doktorék önzetlen munkájának és a kapuvári kórház felszereltségének köszönhetem, hogy kisfiam probléma nélkül jött világra – mondta lapunknak a fiatal anyuka.

Dr. Kerekes György (b) és dr. Benedek Zoltán: Feltételeink adottak a szülés lebonyolításához.
Dr. Kerekes György (b) és dr. Benedek Zoltán: Feltételeink adottak a szülés lebonyolításához.

– Útban Sopronba Petőházánál fordultam meg, hogy az anyukával együtt érjek vissza Kapuvárra, úgy ítéltem meg, a soproni kórházba már problémás lett volna elautózni Ivettéknek – mesélte dr. Kerekes György, a kapuvári kórház szülészorvosa, nőgyógyásza. Ahogy visszafordult, telefonon riasztotta dr. Halada Klára gyermekgyógyászt, Papp Lászlóné szülésznőt és Tóth Imre műtőst. A szakmai csapat segítségével az anyuka beérkezése után negyedórával már felsírt az újszülött.

– A szülést követően az anyukát és gyermekét már mentő vitte az eredeti célhoz, a működő, soproni szülészetre – tette hozzá dr. Benedek Zoltán, a kapuvári kórház főigazgatója. Megjegyezte, az aktív ellátás megszűntét követően volt egy hasonló esetük, amikor a veszélyeztetett anyát Győrbe szállító mentőnek Kapuváron kellett megállni egy ikerszülés lefolytatása miatt. – Természetesen minden személyi és technikai feltételünk adott volt a szanyi kisgyermek megszületésekor is, a szakmai személyzet kiváló munkát végzett annak ellenére, hogy szülészetünk, aktív ellátásunk nincs Kapuváron – jelentette ki a Lumniczer főigazgatója.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óvoda térségi nevelési központ lehet

A térség szakmai központjává válhat a csornai önkormányzati óvoda. Az intézmény pályázott a… Tovább olvasom