Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Hertay-alkotások Csornán

Hertay Mária festő- és grafikusművész műveiből rendeztek állandó kiállítást a Csornai Múzeumban.
Hertay Mária
A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Szent Adalbert-díjas alkotó művészi munkásságát szénrajzok, pasztellek, rézkarcok, litográfiák, tűzzománcok jelzik. Jelentősek falképei is.

Egyházi témákat dolgoz fel, az Ó- és Újszövetség jeleneteit, Madonnákat. Több sorozata készült a karácsonyi és húsvéti ünnepkörből. Számos alkotása az egyházi intézményeket és a templomokat díszíti. Műveivel sikeres kiállításokon is találkozhattak az érdeklődők. Képei a magyar és külföldi múzeumok és magángyűjtemények rangos darabjai.

A csornai állandó kiállítás megnyitóján Kratochwill Mimi művészettörténész egyebek mellett a következőket mondta: „E művészi út, amelyen Hertay Mária jár, olyan állomásokkal teljes, amelyek itt, e keretek között nem láthatók. Csak beszélhetünk azokról a nagy egyházi épületeinkben, templomainkban elhelyezett falfestményeiről, amelyek sok évtizedes pályáját kísérik és a jövőben is – a megbízásokból sejtve – további csodás művek megszületését eredményezik."

Ugyancsak a csornai tárlat megnyitása alkalmával levélben gratulált a művésznőnek Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Örömének adott hangot V. Szalontay Judit, a Csornai Múzeum igazgatója, hogy a neves alkotóművész – Sopron szülötte – a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő csornai intézményt választotta az állandó kiállítás helyszínéül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király-tó Óvoda és Bölcsőde az új név

Mostantól Király-tó Óvoda és Bölcsőde néven működnek a kapuvári óvodák, melyeket összevontak. Tovább olvasom