Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Helytörténeti tudásunk oktatás nélkül holt kincs

Tanítható-e a helytörténet? Ha igen, miként, erről rendezett konferenciát a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata.


A helytörténet és az oktatás kapcsolatáról, a helytörténet „taníthatóságáról" rendeztek konferenciát a minap Rábapordányban. A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata kezdeményezte a tanácskozást. A megjelentek egyetértettek abban, hogy a kutatók által felhalmozott tudás csak holt kincs, ha nem sikerül beépíteni az oktatásba.
Gecsei Edit, a Csornai Alapfokú és Művészeti Iskola tanára Műveld a csodát, ne magyarázd! című előadásában egy közel húsz éve kezdődő helyi kutatásról és fejlesztésről számolt be. A Rábaköz művelődéstörténeti örökségéről több pedagógus munkájának köszönhetően egy olyan taneszközcsomag készült, mely már első osztálytól felhasználható az oktatásban. Szalay Balázs, a társulat vezetője áttekintette a helytörténeti ismeretek iskolai oktatásának lehetőségeit, formáit és eszközeit. Konkrét példákon keresztül is bemutatta, hogy a történelem tantárgyba hol lehetne beépíteni helyi eseményeket. Az egyelőre kéziratban lévő Vásárfia Csornáról című segédanyagot is ismertette, mely negyvenegy témakörben dolgozza fel a város múltját és értékeit.

Darnai Zsolt tanár, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet munkatársa a szülőföld iskolai megismertetésének lehetőségeit tekintette át. Bemutatta azt a hely- és régióismereti elemekre épülő „ÉRTÉKes Jó Példát", amelyet az egyik csallóközi magyar iskolában valósított meg. A szakember szólt a Falu, Templom és Iskola Programról, melyben egy évtizeden keresztül egy település közösségét kapcsolta be eredményesen a helyismeretbe.
A rábapordányi találkozó résztvevői megfogalmazták, hogy mielőbb olyan foglalkoztató füzeteket kell összeállítani, melyek minél több tantárgy tananyagába beépítve, minél szélesebb és érdekesebb ismereteket közvetítenének a rábaközi diákoknak. Ehhez viszont elengedhetetlen a tanárok és a helytörténeti kutatók – az eddiginél szorosabb – együttműködése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékek böllérmájtól a templomig Kapuváron

A minap tartotta aktuális ülését a kapuvári értéktárbizottság. Tovább olvasom