Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Helytörténeti gyűjtés egy tájházért

Mihályiban helytörténeti gyűjtés lesz a következő öt hónapban. A gyűjtemény segítségével községi tájházat tervez a polgármester.
– Pályázati forrásokból, az úgynevezett e-Magyarország pont üzemeltetése mellett helytörténeti gyűjtéssel is megbízzuk a Dőry-kastély egykori munkatársát, Kovács Natáliát – tájékoztatta a Kisalföldet Csitei Gábor mihályi polgármester. A község vezetője örömmel újságolta, hogy Mihályiban helytörténeti gyűjtemény kialakítására törekednek. Ennek eredményeit felhasználva egy községi tulajdonú tájházat is kialakítanának (jelenleg egy magántulajdonú tájház működik Mihályiban).

Csitei Gábor: Önkormányzati tájházat szeretnénk kialakítani Mihályiban.
Csitei Gábor: Önkormányzati tájházat szeretnénk kialakítani Mihályiban.

A gyűjtéssel megbízott személy a következő öt hónapban felkeresi a helybélieket (vagy felkereshető a faluházban), akiktől a Dőry-kastéllyal, helyi szokásokkal vagy a hétköznapok felszerelésével kapcsolatos emlékeket, használati tárgyakat, fotókat gyűjt. E fotókat digitalizálják és az eredetit visszaadják tulajdonosának.

– Az összegyűjtött anyagból helytörténeti gyűjteményt állítunk össze, melyet a majdan kialakítandó tájházunkban, vagy akár a honlapunkon is megtekinthetnek az érdeklődők – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, a helytörténeti gyűjtést a mihályi hagyományra, a bohócjárásra hegyezik ki. – A későbbiekben, a matyókhoz hasonlóan, ezt a helyi hagyományt szeretnénk felvetetni a szellemi örökség nemzeti listájára – mondta Csitei Gábor.

A polgármester reményei szerint sok helybéli veszi ki részét a gyűjtemény összeállításából: a helyieket személyesen is várják a faluházban keddtől szombatig naponta 8-tól délig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedik Rábaköz-kupa

A negyedik Rábaköz-kupa terepraliverseny május 11-én, pénteken délután öt órakor kezdődik Kapuváron… Tovább olvasom