Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Helytörténet a hegyben

Gyerekek ismerkedtek a napokban falujuk kétszáz éves szőlőhegyével.

Nagyszüleik, dédszüleik számára még mindaz természetes volt, ami a hegyhez kapcsolódott, utódaiknak már helytörténet. A program szervezői szerint ha a pincesoron megőrzött régi eszközöket a fiatalok megismerik, használatukról fogalmuk lesz, kötődésük is erősödik a hegyhez. A mórichidaiak igyekeznek minél több rendezvénnyel megemlékezni a kétszáz éve alapított szőlőhegyről. Márciusban ünnepséget rendeztek az alapítás és az alapítók tiszteletére. Legutóbb pedig a mórichidai iskolások jártak a pincesoron.

Szülőfalujuk szőlőhegyével, az Akasztóheggyel ismerkedtek meg jobban a mórichidai gyerekek.
Szülőfalujuk szőlőhegyével, az Akasztóheggyel ismerkedtek meg jobban a mórichidai gyerekek.


A győri Hild-szakközépiskola igazgatója, Józsa Tamás diákjaival kutatta és térképezte fel az akasztóhegyi emlékeket, értékeket. Most a falubeli gyerekeknek beszélt többek között a hevederzárról és a többi, a régi pincékben található trükkös zárszerkezetről. A természetes építőanyagokról, azok előnyeiről, egykori felhasználási módjukról.
A tanulók aztán akadályversenyen vettek részt, melynek nyolc állomása egy-egy pince volt. A hegytulajdonosok adtak nekik feladatokat. Volt, ahol a szőlőprést kellett összeszerelni és használni, volt, ahol hébérrel dolgoztak. A gyerekek megismerkedhettek a szőlészet korabeli eszközeivel, például egy kétszáz éves gerendapréssel is.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deportált zsidók emlékére avattak emléktáblát Kapuváron - fotók

Felavatták az elhurcolt kapuvári zsidók emléktábláját a kapuvári vasútállomáson. Tovább olvasom