Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Helytörténészek jártak Rábapatonán

Rábapatona történelmével, nevezetes helybeliek életútjával ismerkedtek meg a közelmúltban a rábaközi helytörténészek. Ötödször rendezték meg a Rábaköz-kutatók napját.
A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata Rábapatonán, a kultúrházban rendezte meg az ötödik Rábaköz-kutatók Napját. Az érdeklődőket előbb Jutasi Kálmán polgármester, majd Szalay Balázs, a társulat vezetője köszöntötte. A rendezvény főszervezője Burján Imre tanár volt, akinek 2009-ben jelent meg önálló helytörténeti kötete Fejezetek Rábapatona történetéből címmel.

Burján Imre előbb a falu besenyő eredetének kérdését járta körül, majd a település híres plébánosáról, Harsányi Lajosról (1883–1959) tartott vetített képes előadást. Harsányi 1920-tól volt a település lelkipásztora, és több regényét és versét is ott vetette papírra. Kertai Lászlóné nyugalmazott rábapatonai történelemtanár a településrészekről tartott ismertetőt.
A helytörténészeket vendégül látó község Tudós Nagy Ferencről (1883–1970) is nevezetes. A Rábaköz utolsó táltos gyógyítóját dédunokája, Molnár Nagy Béla mutatta be.

Ötödször rendezték meg a Rábaköz-kutatók Napját. A résztvevőknek Rábapatona adott otthont.
Ötödször rendezték meg a Rábaköz-kutatók Napját. A résztvevőknek Rábapatona adott otthont.


Nagy Zoltán művelődésszervező kép- és filmrészletekkel színesített előadásában emlékezett meg a helyi pávakörről, valamint a település kiemelkedő népművelőiről, Molnár Ferencről és Eőry Endréről.
A helytörténet iránt érdeklődők délután megtekintették Rábapatona első körorvosáról elnevezett és a közelmúltban felújított Dr. Fábián Ferenc Tájházat.

A falumúzeum anyagát még a kilencvenes években gyűjtötte össze két helyi fiatal, Gombosi Beatrix és Szalai Anna. A nap zárásaként az 1929-ben felújított és jelentősen átalakított katolikus templomba látogattak az érdeklődők, ahol a Napkirály rokona című vers meghallgatása után megkoszorúzták Harsányi Lajos emléktábláját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hótolót keres Csorna

A legutóbbi ülésükön a képviselő-testület tájékoztatót fogadott el a város hóeltakarítási és… Tovább olvasom