Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Helytörténész, családkutató és amatőr borász

Családfakutatásai nyomán már szinte a teljes farádi lakosságot megismerte a helyi Élő Imre.

Az amatőr helytörténész ráadásul múzeumot, borpincét is üzemeltet családi házánál. Hobbija mellett egy húszas években készült lemezjátszón hallgatja a régi idők zenéjét. Rábaközi programokon készült főztje több alkalommal hozott díjakat a konyhára.

Akár időutazásként is felfogható, ha a rábaközi ember belép a farádi Élő Imre családi házába. A régi korokra az udvaron kiállított mezőgazdasági szerszámok, a helyi, amatőr múzeum kiállítási tárgyai emlékeztetnek, miközben a húszas évek Amerikájában készült lemezjátszóról az akkori korok zenéjét hallgathatja a látogató. Élő Imre a község helytörténésze, családfakutatója, számos rábaközi program sztárszakácsa és nem mellesleg több oklevéllel kitüntetett amatőr borász.

– Családommal együtt tősgyökeres farádiak vagyunk, melyet családfakutatásaim is bizonyítanak – kezdte történetét Élő Imre. A 69 éves férfi a família első nyomait 1770-ben találta meg. Családfakutató hobbija napjainkban évtizedes múltra tekinthet vissza.

– Amint kiderült a faluban, hogy családfakutatásba kezdtem, sokan megkerestek azzal, mondjam el családjuk történetét – mondta Imre bácsi, akinek papírjai közt már több ezer helybéli adatai találhatók. Jogos volt a megkeresés, hiszen a saját család kutatása feltárta szinte egész Farád családi viszonyait. A többéves munka eredményét egy kinyomtatott családfával zárta le. – Igaz, már ehhez is hozzáírtam, hiszen gyorsan jönnek az unokák a famíliában – tette hozzá.

Az amatőr kutató elmesélte, munkája során számos helybélit és távolabbi embert keresett fel, akik segítőkészen meséltek neki a farádi családi viszonyokról. A gyűjtőmunka során több, még az 1800-as évekből származó szerződés, anyakönyvi kivonat és egyéb irat került a birtokába, melyek eszmei értéke szinte felbecsülhetetlen.

A családfa évek munkájának gyümölcse, az első kinyomtatást 2005-ben készítette, napjainkban már három tablóról figyelnek az ősök nevei, esetleg fényképei.

Élő Imre érdekességei azonban nem csak a családi ház nappalijának faláról néznek le. Udvarán takaros rendben sorakoznak eleink mezőgazdasági szerszámai, régi konyhai felszerelések. A rögtönzött kis múzeumot azóta sok-sok helyi és környékbeli diák nézte meg. Az idősebb látogatókat a házigazda a ház alatti borospincébe invitálja, ahol a maga készítette zöldveltelini bor mellett beszélik meg a világ folyását. A borospince polcain számos oklevél tanúskodik Imre bácsi borász tudományáról, melyek mellett jól megférnek a főzéstudományt bizonyító ereklyék is.

– Már ebben az évben is megkezdődtek a bográcsozások, ételeimet évek óta szerte a Rábaközben kóstolják, többek közt vendégül láthattam nemegyszer a köztársasági elnököt, Áder Jánost is – beszélt tavaszi-nyári élményeiről a farádi férfi.

Élő Imre felesége, Margit néni is kiveszi részét a hagyományok őrzéséből, míg férje a családfákat, a bort és többek közt a kosarakat készíti, addig Margit néni terítőket hímez és varr a családi asztalra. – Remélem, helytörténeti munkáimat unokáim is továbbviszik, megőrizve az utókornak a farádi élet egy szeletét – mondta Élő Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Rábaközben

Kapuvári és csornai kirendeltség állásajánlatai. Tovább olvasom