Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Helyiek és elszármazottak összefogása

A pásztoriak összetartanak. Az elszármazottak éppoly tettre készek, ha a település érdekében kell cselekedni, mint a helyben lakók.

A pásztoriak összetartanak. Az elszármazottak éppoly tettre készek, ha a település érdekében kell cselekedni, mint a helyben lakók – állítják a falubeliek. Pásztoriban négy évvel ezelőtt került elő térbe a templom felújítása, mostanra pedig már túl is jutottak a munka nehezén. – Nagy örömünkre kívül-belül megszé pült a templomunk – újságolta Kiss Lajos, az egyházközség tiszteletbeli elnöke, aki több mint ötven évig kántorként szolgált a községben. – Legutóbb 1967-ben tataroz tuk az épületet, így most már igazán idősze rű volt a felújítás. Borbély Géza, az egyházközség pénztáro sa és a rekonstrukció „mindenese" rövid visszatekintéssel kezdte mondandóját.

Többek között arról beszélt, hogy a pászto ri katolikus templom 1742 körül épült, meg arról, hogy az egyik harangot a néme tek a visszavonuláskor elvitték. – A templomot két út fogja közre és a nagy forgalom is hozzájárult az épület álla gának romlásához – vélekedett Borbély Gé za. – Ezért egyházközségünk képviselő-tes tülete 2000-ben határozott a felújításról. Elképzelésünket az önkormányzat is támo gatta és jeleztük ezt az egyházmegyei hiva talnak is. A felújítás szükségességéről az egyházmegye képviseletében Gábor Jenő mérnök úr személyesen is meggyőződött.

A munkához – amit annak idején egykori plébánosunk, Kovács Ferenc kanonok is szorgalmazott – 2000-ben láttunk hozzá. Borbély Géza szerint az első feladat a külső vakolat eltávolítása volt, két évvel ké sőbb a tetőcsere és a mennyezet megerősí tése következett. 2003-ban az eltávolított külső vakolat pótlásával folytatódott a munka, s emellett egy kiemelt párkányt ka pott az épület. Idén a belső falfelületre is új vakolat került és kicserélték a padozatot is. Új nyílászárókat építettek be, rendbe tették az elektromos hálózatot. – Természetesen ahhoz, hogy mindezt meg tudjuk valósítani, gyűjtést szerveztünk a falubeliek és az elszármazottak körében, s ennek eredményeként több mint három millió forint összejött – tudatta Borbély Géza. – Jelentős anyagi segítséget kaptunk az egyházmegyétől és állami támogatásban is részesültünk.

Az összes költség megha ladja a húszmillió forintot. A padok rend betétele és a templom előtti díszburkolat el készítése még hátravan. Ezt a tavaszra ter vezett felszentelésig szeretnénk elvégezni. Sokan segítettek a munka során, még a gye rekek is kivették belőle a részüket. Van olyan elszármazott vállalkozó, aki a szüksé ges nagy mennyiségű osztályozott kavicsot térítésmentesen a helyszínre szállította. A mezőgazdasági szövetkezet a keletkezett törmelék elszállításában segédkezett. Ez az egész az összefogás jó példája volt. Ónodi János polgármester elmondta: a közútkezelő kht. illetékesei megértették a panaszukat és felújították a templom mel letti utakat. Emellett megváltozott a forgal mi rend is az épület körül, így megoszlik a terhelés a két úton.

Az önkormányzat 450 méternyi járdát újíttatott fel a templomhoz közeli részen. Haszonits József A felújított templom: Bognár Tamás, Borbély Géza és Kiss Lajos a nemes összefogással megszépült épület előtt. „Örökké pásztorinak vallom magamat, édes anyám és a rokonaim itt élnek. Örömömre szol gál, hogy fejlődik a település, üres házat alig lehet találni. Az összes elszármazott nevében köszönöm a helyieknek, hogy széppé varázsol ták a templomot és környezetét." Bognár Tamás, az egyik elszármazott

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálint Sándor: a tudós és az ember

Bálint Sándor, a jeles néprajztudós születésének centenáriumán egykori tanítványai és kollégái… Tovább olvasom