Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Háziorvosi ügyelet: közvetlen kapcsolat lesz a mentőkkel

Kapuvári kistérség - A kapuvári központi háziorvosi ügyelet ügyfélszolgálati rendszerét csatlakoztatják a mentők diszpécserközpontjához. A háziorvosok szerint magas kiszállások számából ötven százalék indokolatlan.
– A lakosság számához és a betegforgalomhoz képest harminc- negyven százalékkal magasabb a környéken a kiszállások száma a kelet-magyarországi adatokhoz képest – mondta a kapuvári központi háziorvosi ügyeletet működtető cég egyik tulajdonosa. Dr. Gregorovics István ügyvezető beszélt a január óta eltelt időszak tapasztalatairól.

A cég a kapuvári központi háziorvosi ügyeletet egyfajta nyugat-dunántúli hídfőnek szánja. Az ügyvezető elmondta: nemcsak a hívások száma magas, hanem kiemelkedően sok, az összes hívás közel ötven százaléka indokolatlannak tűnik az üzemeltető cég statisztikái szerint. Ez utóbbinak – az ügyvezető szerint – megvan az a veszélye, hogy egy indokolatlan hívás esetleg egy súlyosabb betegtől veszi el az orvost.

– Cégünk kötelessége, hogy minden hívásra kimenjen, ám több felelősséget várnánk el a lakosságtól is – mondta Gregorovics doktor. Hangsúlyozta: a háziorvosi ügyelet nem a háziorvosi rendelés éjszakai folytatása, hanem egy sürgősségi ellátási forma, melynek igénybevétele súlyos és életveszélyes esetekben indokolt. – Tiszteletben kell(ene) tartani, hogy közel harmincezer lakosra egy orvos jut éjszakánként – tette hozzá. Dr. Gregorovics István közölte: a beérkezett hívásokat a sürgősség szerint sorrendbe rakják, ám az a véleménye, hogy például egy többnapos megfázással küzdő, náthás beteg sem érti meg, miért sorolják át egy későbbi időpontra. Annyira nem, hogy több esetben szinte tízpercenként telefonálnak az orvosért. – Azt ne gondolja senki, hogy költségtakarékossági okokból nem akarunk kimenni a betegekhez, csak kissé nagyobb megértést és felelősséget várunk mindenkitől – mondta az ügyvezető.

Dr. Gregorovics István és Ambrus Barnabás: A kiszállások fele
Dr. Gregorovics István és Ambrus Barnabás: A kiszállások fele

A magas és indokolatlan kiszállások okainak kiderítésére a szolgáltató cég két ügyvezetője éjszakai szolgálatot vállalt az elmúlt pénteken. – Éjszakai szolgálatunk idején arra lettünk figyelmesek, hogy az iváni hívások száma magas a más települések hívásaihoz képest – mondta az Oxytrans Kft. másik ügyvezetője, Ambrus Barnabás. Úgy véli, a lakosság egészségügyi helyzete semmivel sem rosszabb az országos átlagnál, így egyelőre nem találnak magyarázatot a kiszállások nagy számára.

Az ügyeleti rendszert azonban fejleszti is a cég. Többmilliós beruházással, május elejétől a rendszer csatlakozik a mentőszolgálat diszpécserszolgálatához, mellyel lehetővé válik, hogy a betegektől beérkező hívásokat egy szakember azonnal elbírálja és ha szükséges, esetkocsit vagy kiemelt mentőegységet küldjön, ám ha kell, a háziorvos indul a hívásra. A rendszer a soproni kórházzal is kapcsolatban lesz, így már a szállítás idején fel lehet készülni egy esetleges sürgős műtétre. – A rendszer lényege, hogy az orvosi ügyelet autójába ugyanaz a technikai felszerelés, nyomkövető, rádió lesz, mint egy mentőben. A diszpécserek, a mentők, a háziorvos és a kórház tud kommunikálni egymással – tette hozzá Ambrus Barnabás. A rendszer májustól háromhavi próbaidővel üzemel, ha beválik, a továbbiakban ebben a formában működik az orvosi ügyelet ellátása.

Olvasóink írták

  • 1. erdész 2009. március 11. 11:13
    „Tisztelt ügyvezetők!Az Iváni kiszállások magas számának az az oka,hogy ott sok a cigány,akik messzemenőkig kihasználják minden jogukat.Kötelességeiket nem ismerik,de jogaikat akár erőszakkal is érvényesítik,mert a mai politikai vezetés hatalmas lovat adott alájuk.És az orvos meg kimegy,mert fél.Mert ezek a nagybeteg emberek falkában megkeresik és megverik ha teljesen jogosan elutasítja a hívást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi testvérkapcsolat: a hétvégén megkötik a szerződést

Csorna - A hétvégén hivatalosan is megköti a csornai önkormányzat az erdélyi Gyimesfelsőlokkal a… Tovább olvasom