Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Háziorvos nélkül maradtak

Kónyból távozott a községben tizenhárom évig praktizáló háziorvos. Utódját keresik. Egyszer majdnem meg is találták, de az utolsó percekben meghiúsult a már-már bizonyosnak látszó elképzelés.
A több mint két és fél ezer lakost számláló Kóny háziorvos nélkül maradt. Az önkormányzat időben gondoskodott arról, hogy lakosai ne legyenek ellátás nélkül, ám ez a megoldás csak ideiglenes és az év végéig tart. Aller Imre polgármester a helyiek körében is felháborodást kiváltó ügy részleteiről elmondta: várták az új orvost, ám ő az utolsó percben visszalépett, lehetetlen helyzetbe hozta a korábbi háziorvost, a település lakosságát és az önkormányzatot.

Szeptember elsejére várták

– Az 1991 óta praktizáló háziorvosunk tavaly októberben jelezte az önkormányzatnak, hogy személyes okok miatt a jogszabályoknak megfelelően értékesíteni kívánja a praxisát és idén szeptember elsejétől nem kíván Kónyban dolgozni – folytatta Aller Imre polgármester. – Sajnáltam, hogy a doktornő így döntött, de megértettem a problémáját. Ugyancsak tavaly, már decemberben bemutatta azt a kollégáját a képviselő-testületnek, akivel előszerződést kötött. Az önkormányzat nem emelt kifogást a szerződéskötés ellen, hisz a doktornő ajánlása alapján bíztunk abban, hogy jó kezekbe kerülnek a kónyi betegek. A praxist idén szeptember elsején kellett volna átadnia az új háziorvosnak.

Nem volt szerződés a tb-vel

Erre azonban mégsem került sor. Aller Imre szerint az előszerződéssel rendelkező leendő háziorvos több alkalommal járt Kónyban és akkor mindig megerősítette abbéli szándékát, hogy náluk fog praktizálni. Augusztus 5-én viszont kiderült, hogy nem szerezte be a szükséges okmányokat és azok hiányában a társadalombiztosítóval nem tudta megkötni a szerződést.

Ezért annak érdekében, hogy a praxis ne vesszen el, az önkormányzat kötött a tb-vel finanszírozási szerződést, és szeptember elsejétől gondoskodtak a távozott háziorvos helyettesítéséről. Úgy, hogy közreműködői megállapodást kötöttek két környékbeli háziorvossal, így az év végéig – ameddig megnyugtató módon nem rendeződik a praxis ügye – havonkénti rotációval helyettesítenek. A rendelés heti négy alkalommal ugyanazokon a napokon lesz, mint korábban, ugyanakkor némi időpont-eltolódással, hisz nekik a saját körzetükben is helyt kell állni.

„ Mi mindent megtettünk"

– Mi mindent megtettünk, amit a vonatkozó törvény értelmében tehettünk – tette hozzá a polgármester. – Vártuk az új orvost, ám ő az utolsó percben visszalépett, lehetetlen helyzetbe hozta korábbi háziorvosunkat, a település lakosságát és az önkormányzatot. Jelenleg mást nem tehetünk, mint folyamatosan várjuk az érdeklődőket. Az azért érdekes, hogy információm alapján két praktizáló háziorvos között megkötött előszerződés jelentős összegű foglalóval jár, ami garancia lehet arra, hogy a vevő komolyan gondolja az üzletet. Ezek szerint az sem számít, hogy ez a pénz elveszik?

Purgai Sándorné jegyző mindezt kiegészítette azzal, hogy az önkormányzat a törvény értelmében – nem csekély anyagi áldozatot hozva – minden feltételt biztosított és a jövőben is biztosít az egészségügyi alapellátás érdekében a megfelelő háziorvosi tevékenységhez. Természetesen a szolgálati lakást is a doktor rendelkezésére bocsátja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a juh- és a kecskesajt

Az ország legjobb tejfeldolgozói vetélkedtek termékeikkel tegnap Vitnyéden. A hetedik sajtversenyre… Tovább olvasom