Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Házi tej mozgó boltból

Ma már frissen fejt házi tejet is lehet mozgó boltból, az utcán vásárolni a Rábaközben.

A mezőgazdasági termelők ötlettára, ha termékeik értékesítéséről van szó, kifogyhatatlan. Volt már, hogy egy acsalagi gazda burgonyájához hagymát adott ajándékba a vásárlónak, az elmúlt héttől pedig mozgó boltokban árulják a tejet a Rábaközben. A veszkényi Nyerges András döntött úgy, hogy ily módon próbálja meg enyhíteni a gazdaságát sújtó bajokat.

A tejeskocsi jövetelére a jármű kürtjéből tehéncsorda érkezésére emlékeztető hang hívja fel a figyelmet. Nyergesék egyszerre két autót „állítottak be", ami komoly befektetés volt, de ahogy a fiatal gazda fogalmaz: valamit ki kellett találniuk.

„Lépnünk kellett"

– Gazdaságunkat a tejtermelésre rendeztük be, naponta 1300 litert fejünk. A mennyiség a jövőben nőni fog, mivel szaporodik állatállományunk – mondta érdeklődésünkre Nyerges András. – A hozzánk hasonló termelőkkel együtt érezzük mindazokat a gondokat, amelyek most a mezőgazdaságot sújtják. A tej ára katasztrofális, literjéért már csak hatvan forintot kapunk, a piac bizonytalan, lépnünk kellett, muszáj újat kitalálnunk. Még februárban az egyik szaklapban olvastunk egy körmendi gazdáról, aki autóval, az utcán értékesíti a tejet.

Felkerestük, elbeszélgettünk vele, tanácsokat adott és úgy döntöttünk, mi is belevágunk. Két járművet vásároltunk és megrendeltük hozzá a szükséges berendezéseket. Szigetelt, rozsdamentes, hűtött belső terű autóról van szó, hatszáz literes tartállyal, adagolóautomatával. Meg kell felelnünk az élelmiszer-szállítással kapcsolatos előírásoknak, követelményeknek. Az árusításhoz tizennyolc környékbeli település önkormányzatától szereztünk engedélyt, illetve rendelkezünk a szükséges szakhatóságok hozzájárulásával is.

Nyergesék tudják, hogy az embereket nem lehet máról holnapra hozzászoktatni az „autós tejhez". A kezdetek azonban mindenképpen biztatóak. A szomszédos községekben, ahol ismerik a veszkényi családot, adják el a legtöbbet.

Kíváncsi érdeklődők

– Sokan érdeklődnek, kíváncsiak és kipróbálják a Nyerges-tejet. Noha rövid ideje járjuk a falvakat, már most vannak visszajáró vásárlóink. Mindenki hozza a saját edényét, a mennyiséget beállítjuk az automatán és már folyik is a tej. A minőséget rendszeres mintavételekkel ellenőrzik, nálunk a tej gyakorlatilag már a fejéskor egy zárt rendszeren azonnal a kocsiba, a tartályba kerül. Szennyezés teljesen kizárt, Csornán például már több kismama is csak tőlünk veszi – beszélt a kezdetekről a veszkényi gazda.

Az időseknek nagy segítség

A szintén veszkényi Nagy Imréné Rózsi néni gyorsan megkedvelte Nyergesék tejét. Alig várja, hogy a „csorda" megérkezzen az utcába, már viszi is fazekát a „csap alá".

– Régen nálunk is voltak tehenek, háztól is adtunk el annak idején, de akkor a vevők jöttek helyünkbe. Most meg már ezt is házhoz hozzák, ami a hozzánk hasonló időseknek igazán nagy segítség – mondja a hetvenhárom éves asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven év után újra itthon

Jakab Ferenc és felesége 1956-ban hagyták el Magyarországot. Negyven éve éltek már Svédországban, amikor úgy határoztak, végleg visszatérnek egykori hazájukba. Hét éve költöztek Csornára. Jakab Ferenc és felesége, Jakab Mária Margó néni nem ismerték egymást külföldre távozásuk előtt. Svédországban találkoztak először negyvenöt évvel ezelőtt. Tovább olvasom