Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Hazatért az énekeskönyv

Kováts István egykori döri kántor készített egy énekeskönyvet, amely egyházi éneket és rajzokat is tartalmaz.
Kováts István egykori döri kántor kézírással készített egy énekeskönyvet. A számos egyházi éneket és rajzokat is tartalmazó könyvet a hétvégén a döri hívek is megtekinthették.

Kattintson a képre >>
Ha néhány órára is, de a hétvégén „hazatért szülőfalujába" a kézírással készült és Pannonhalmán őrzött döri énekeskönyv, melyről Bánhegyi Miksa O. S. B., a Pannonhalmi Bencés Főapátság könyvtárosa tartott előadást a község templomában.

Fazakas Márton premontrei kanonok elmondta, hogy az egyházi énekeskönyv a XVIII. század második felében egy dunántúli faluban énekelt – esetleg szerzett – dalok gyűjteménye. Néhány kivételtől eltekintve egy kéznek az írása, mégpedig Kováts István döri kántoré.
A kézirat első oldalán rokokó keretben a következő szöveg olvasható: „Ezen könyvet irta bé Kováts István Dőri oskolamester Pápista Kórusra való Szép Énekekkel És némelyeknek nótáit-is kottával feltevé 1763 ék esztendőben el kezdvén."

A harmadik oldalon látható rajzon – talán önmagát ábrázolja – csizmás, zsinóros, magyaros ruhába öltözött orgonista játszik kis barokk orgonán.
A kéziratos könyvben található az „Ah hol vagy, magyarok tündöklő csillaga" kezdetű közismert Szent István-ének első lejegyzése. Az ének szövege mellett barokk keretben a trónon ülő szent király és Szent Imre képe. A király feje fölött angyalok tartják a Szent Koronát. A képet szintén Kováts István rajzolta 1768. július 25-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc házhelyet értékesítenek

Kónyban tovább épül a sport- és szabadidőközpont, közben pedig harminc házhely értékesítését kezdték meg. Mindemellett fejleszteni kívánják az általános iskola felső tagozatát. Tovább olvasom