Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Házat kapott ajándékba a falu

A Dörből elszármazott Etl család házat adományozott az önkormányzatnak. A százéves parasztházat köszönettel fogadta a község, a tervek szerint helytörténeti múzeumot alakítanak ki benne.

Az Etl testvérek régen elkerültek már Dörből, de fiatalkori emlékeiket nem felejtették el. Időközben szüleik meghaltak, ők pedig megörökölték egykori otthonukat. A ház fenntartására, karbantartására nem tudtak időt szakítani, ezért gondolták úgy, hogy a helyiek jó gazdái lesznek az épületnek.

– Testvéremmel együtt messze kerültünk a Rábaköztől, Dörtől, ritkán járunk haza – mondta Etl István. – Rokonunk nincs a községben, egyedül a temetőt, szüleink sírját keressük fel rendszeresen. A távolság miatt számunkra lehetetlen, hogy gondozzuk örökségünket, ezért döntöttünk úgy, hogy legyen a falué. Hogy aztán miként hasznosítják, azt már a döriekre bízzuk.

Az Etl-házban múzeumot szeretne kialakítani a megajándékozott döri önkormányzat.
Az Etl-házban múzeumot szeretne kialakítani a megajándékozott döri önkormányzat.

Dóczy Géza polgármester úgy tájékoztatta portálunkat: minden bizonnyal tájházat alakítanak ki a százéves épületben.

Előtte persze fel kell újítani az ingatlant.

– Mindenképpen nemes gesztus volt az adományozás a családtól – fogalmazott a polgármester. – Megvizsgáltattuk már az épületet szakemberrel, az előzetes becslések szerint néhány millió forintot kell rá költenünk. Saját erőből ezt persze nem tudjuk finanszírozni, ezért megfelelő pályázatot keresünk. Úgy tervezzük, tájházat, múzeumot alakítunk ki benne. A ház fekvése is jó, hiszen közvetlenül a kultúrház mellett található. Így egy egységes, nagy terület áll már az önkormányzat rendelkezésére.

A döri önkormányzat sem maradt hálátlan: az idei falunapon a Dörért Emlékérem kitüntetéssel ismerte el az Etl testvérek felajánlását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drága bérlet miatt nyáron kerékpárra ül az utas

A rábaközi kistelepülésekről sokan ingáznak nap mint nap a munkahelyre, iskolába. A szokásos… Tovább olvasom