Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Hazaszeretetre, egymás tiszteletére neveltek

Újjáalakulása huszadik évfordulóját ünnepli idén a csornai cserkészcsapat. Annak idején öregcserkészek tervezték el, hogy „feltámasztják" fiatalkoruk hagyományait. A premontrei rend állt melléjük.
A 63-as Számú Bessenyei György Cserkészcsapat a hétvégén ünnepelte meg a huszadik évfordulót. Ez alkalomból Nyári Tibor elismerő oklevelet kapott a cserkészetért, a cserkészekért végzett fáradhatatlan, kitartó munkájáért.
Két évtizede a múltra emlékező öregcserkészek a premontrei rend pártfogásával alakították újjá a csornai 63-as számú Bessenyei György Cserkészcsapatot. A gyerekeket hazaszeretetre, egymás tiszteletére nevelték. A nyolcvanesztendős Nyári Tibor évekig volt lelkes támogatója, szervezője a cserkészetnek.

A csornai 63-as számú Bessenyei György Cserkészcsapat a múlt század harmincas éveiben alakult. Fenntartója a premontrei prépostság lett. Később kettévált a csoport, külön életet éltek a
diákok és az iparoslegények.

– Büszkék voltak azok a gyerekek, fiatalok, akik cserkészek lehettek – idézte fel a múltat Nyári Tibor. – Pompás egyenruhában jártunk, közös programokat szerveztek nekünk vezetőink. Igaz, én a mozgalom utolsó éveit „csíptem csak el", hiszen a második világháború után megszűnt a cserkészet. Utolsó parancsnokunk Balter Dezső pékmester volt.

A csornai cserkészek túrázni, táborozni általában a premontreiek birtokaira jártak, kedvenc helyük Várkesző és a keszei vár környéke volt.

– Amikor a politikai légkör engedte, a nyolcvanas évek végén, egyre többször beszélgettünk az újraindulásról. A szabóműhelyem volt a „gyűlések" helyszíne. Néhány öregcserkésszel, Kiss Ottóval, Búza Lászlóval, Varga Miklóssal közösen tervezgettünk, illetve Bartos Imre atya csatlakozott hozzánk. Az atyát a gyerekek nagyon szerették, kiváló kapcsolata volt az iskolákkal. Mondhatom azt is, hogy könnyű dolgunk volt. A szülők örültek és mellettünk álltak, boldogan bízták ránk gyerekeiket. Akkoriban negyvenöt cserkésszel kezdtünk. Felkerestük a régi idők helyszíneit, a keszei várat, Csáfordjánosfát. Táborok, kirándulások, rendezvények kovácsolták össze a csapatot. Dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát önzetlen támogatónk volt. A gyerekek, ahogy mi is ötven évvel azelőtt, büszkén viselték az egyenruhát.

Emlékszem, egyik táborunkat Horváth Balázs akkori belügyminiszter is meglátogatta. Horváth Kornélia mondott verset köszöntésére. Kornélia orvos lett azóta, de rajta kívül is van még két egykori cserkészünk, aki ezen a pályán dolgozik. Az akkori generációnak egyébként hetvenöt százaléka főiskolán, egyetemen tanult tovább. A mostani parancsnok, Szár Gyula Gergely atya is tizenhárom éves kora óta járt közénk. „Neveltünk" két első osztályú futballistát, köztük az unokámat, aki ötödéves a jogi egyetemen.

Tibi bácsi arra a kérdésre, hogy a gyerekeknek mit nyújtott a mozgalom, megfogalmazta: megtanították őket tisztelni egymást, szeretni a hazát.
– Tartást adott nekünk cserkésznek lenni. A gyerekek körülültek bennünket, meséltünk nekik a régi időkről, csak úgy csillogott a szemük. Mi, öregek pedig boldogok voltunk, hogy továbbviszik a hagyományokat és ebben nekünk is részünk lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerős csatornatervek

A bősárkányi szennyvízcsatorna-hálózat és a csornai szennyvíztelep korszerűsítésének minden leendő… Tovább olvasom