Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hazánk népszerű célállomás

Sipos Gabriella a szegedi Radnóti-gimnáziumban érettségizett, az egyetemet is a Tisza-parti városban kezdte.
Sipos Gabriella
Sipos Gabriella a szegedi Radnóti-gimnáziumban érettségizett, az egyetemet is a Tisza-parti városban kezdte, s magyar–történelem szakon Budapesten folytatta. A diploma megszerzése után férjével nyakukba vették a világot. A háromgyermekes családanya jelenleg az amerikai külügyminisztérium egyik intézetének az oktatója, férje a Világbanknál dolgozik. Munkája nemrégiben elhozta a Rábaközbe is.

– Ön mikortól oktatja a diplomatákat?

– Már több mint tíz éve, 1994-ben értesültem az amerikai külügyminisztérium külügyi továbbképző intézetéről. Jelentkeztem s fel is vettek. Amerikában a diplomataképzés másképpen zajlik, mint Magyarországon. Itthon a felvételnél már legalább két felsőfokú nyelvvizsgával kell rendelkeznie a kezdőnek. Amerikában nem előfeltétel az idegennyelv-tudás, hanem általános, történelmi, kulturális ismereteket, valamint az illető személyiségét veszik figyelembe: megbízhatóság, problémamegoldó képesség, csapatmunka...

A diplomaták egy részének – konzul, első számú politikai tiszt, gazdasági tiszt – negyvennégy hét a képzési idő. Másoknak huszonhárom vagy csak nyolc hét. Én azokat tanítom, akik Magyarországra jönnek.

– Ők miként vélekednek hazánkról?

– Magyarország népszerű célállomás. Azt mondják, hogy kedvesek az emberek, Budapest szép és kellemes város, a magyar konyha kiváló. Érdekes hely, ahol mindig történik valami. Úgy gondolják, hogy a magyar nyelvet jól megtanulni, és az országot, valamint a régiót jól megérteni igen komoly kihívás.

– Fegyelmezett tanulók a diplomaták?

– Nagyon, mert erős a motivációjuk és a képzés végén vizsgázniuk kell. Ennek eredményétől függ előléptetésük, sőt a fizetésük is.

– Magyarként könnyen elfogadták önt?

– Úgy érzem, igen, de ezért mindennap meg kell küzdenie az embernek, hiszen naponta ők is vizsgáztatnak engem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magántőkéből csatornáznak

Árpáson a térségben egyedülálló módon, állami támogatás nélkül valósul meg a csatornázás. Emellett – a nemrég befejezett felújítási munkák után – a falusiak a turizmus élénkítésén is dolgoznak, községük jövőjének biztosítása érdekében. A közelmúltban közel harminc jelzőrendszeres házi segítségnyújtó készüléket is telepítettek a faluban, s felújították az orvosi rendelőt is. Tovább olvasom