Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hazakerült a Honfoglalás és a Golgota

Bogyoszló - A bogyoszlóiak büszkék rá, hogy községük a fafaragók faluja. Az elmúlt évtizedekben többen lettek a népművészet mesterei. Rájuk most kiállítással emlékeztek, melyen „rég nem látott" darabokat is bemutatnak.

A község elhunyt fafaragóiról emlékeztek meg a közelmúltban Bogyoszlón. A település méltán lehet büszke népművész szülötteire, akik kemény paraszti munkájuk mellett fordítottak időt az alkotásra. Olyan művek is „előkerültek" a megemlékezésre, melyekről eddig senki nem tudott. Kiemelkedő alkotóik: Kiss Ernő, 110 éve született, a népművészet mestere, Áder István 10 éve hunyt el, ő népi iparművész volt.

Nem hagyta el faluját, csak művei utazták be a világot
A fafaragókról Sebestyén Katalin polgármester, a község helytörténetének lelkes kutatója beszélt.

Áder István
Áder István

– Bár Kiss Ernő művei bejárták a világot, ő maga soha nem hagyta el szülőfaluját. Alkotásainak mennyiségét számba venni sem lehet – mondta. – Falusi életképei mellett nagy történelmi faliképei, a Honfoglalás, a Tatárjárás, az 1848–49-es forradalom, a Szigetvár ostroma, A győri vár ostroma máig is utolérhetetlenek. Nagy örömünkre visszakerült hozzánk a híres Honfoglalás és megtekinthető az iskolaépületben rendezett kiállításon.

A polgármester megjegyezte: külföldre kerültek Kiss Ernő legegyedülállóbb alkotásai, a sakktáblakészletek. Egyéni figurákkal dolgozott a népművészet mestere. Nemrégiben egy ezek közül is „hazaérkezett" a faluba, Németországból hozta egy elszármazott bogyoszlói.

Kiss Ernő: Honfoglalás
Kiss Ernő: Honfoglalás

Falusi reneszánsz alkotó

Áder István egy XX. századi „falusi reneszánsz alkotó" – jellemezte másik neves szülöttjét Bogyoszlónak Sebestyén Katalin. – Készített hegedűt, cimbalmot, citerát, szervezett zenekart és ő volt Bogyoszló első fotósa. A faragás mellett festett is. Kiállításunk egyik legszebb darabja az általa készített Golgota. A művet több más mellett Németh Vilmos győri műgyűjtő „szerezte meg" a kiállítás számára.

Azt hiszem, ha Áder István a megfelelő he- lyen és időben születik, ma őt is az ország leg- nevesebb népművészei
között ismernék.

Tanítók fája
Tanítók fája

Őrzik az örökséget

Bogyoszlón, a tavaly bezárt iskolában 12 rábaközi fafaragó – a falubelieken kívül Szilból, Szanyból, Magyarkeresztúrról, Páliból, Egyedről, Szárföldről, Csornáról – alkotásai tekinthetők meg szombatonként délután két és este hét óra között. Kérésre persze ettől eltérő időben is megnézhetik az érdeklődők a tárlatot. Sebestyén Katalin a témával kapcsolatban hozzátette: Bogyoszlót méltán tekintik a Rábaköz fafaragó falujának. A faluközpontban Pintér Jenő, a népművészet mesterének míves millenniumi emlékműve, a Tanítók fája köszönti a községbe érkezőket. Az iskolában nemcsak a fafaragó-kiállításban gyönyörködhetnek, hanem Horváth Győző néprajzkutató magángyűjteményében is, ami „Múltunk tárgyai" címmel a falusi élet hétköznapi tárgyainak művészetét mutatja meg.

A bogyoszlói kiállításon Szabóné Boross Zsuzsánna községi könyvtáros kalauzolja az érdeklődőket. Felvételünkön Kiss Ernő sakk-készletével.
A bogyoszlói kiállításon Szabóné Boross Zsuzsánna községi könyvtáros kalauzolja az érdeklődőket. Felvételünkön Kiss Ernő sakk-készletével.

– Önkormányzatunk mindent elkövet, hogy ez a két kiállítás
állandóan működő helyi nevezetességként fogadja a vendégeket. Szeretnénk méltóképpen őrizni örökségünket, ezen belül kiemelt figyelmet fordítva fafaragóink hagyatékára – jegyezte meg Sebestyén Katalin.

Olvasóink írták

  • 1. karsa 2008. december 12. 17:42
    „Az egyedi általános iskolába jártam. Valamikor 5.-6. osztályban /1971-72/ az osztályfőnökünk -álljon itt a neve, mert megérdemli:JUHÁSZ KORNÉLIA- elvitt bennünket Kiss Ernő műhelyébe. Akkor készült a "Szigetvár ostroma". A művész úr megmutatta, hogy áll össze a külön-külön kifaragott figurákból a kompozíció.Másfél évtized múltán a szigetvári vár dzsámijában láttam újra és rögtön felismertem, pedig hibás volt alatta a felirat. Azóta már kijavították. Ilyen alkotó embereket, ilyen pedagógusokat kívánok minden kis falunak.
    Sajnos nem tudom, ki a cikkben szereplő egyedi fafaragó. Szeretném megtudni, ha valaki venné a fáradságot és megírná, előre is köszönöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliós fejlesztések, kihasználatlan művelődési házak

Rábaköz - Százezer forinttól több millióig terjed a Rábaköz művelődési házainak fenntartási… Tovább olvasom