Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Hatvanöt hektárt kapott húszévi bérletre

Németh Levente fiatal agrármérnök Szanyban gazdálkodik családjával. Tavaly az állami földbérletpályázaton nyert el egy 65 hektáros területet, melyet húsz évre kapott meg. Ígéri, gondos gazda lesz.

Igazi parasztcsalád Szanyban Németh Leventééké. A gazdaságot az édesapa alapította még a rendszerváltás előtt, ma pedig már két agrármérnök fia irányítja a birtokot. Disznókat tartanak és 200 hektárnyi földet művelnek. Ez tavaly az államtól bérelt 65 hektárral egészült ki. A bérlemény lehetővé teszi, hogy fejlesszék az állatállományt. A Németh-gazdaságnak ugyanis rövidesen már három családot kell eltartania.

Németh Levente az elsők között volt, akikkel Csorna környékén bérleti szerződést kötött az állam. A fiatal gazdálkodó a csornai Csukás mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett. Agrármérnöki diplomát Mosonmagyaróváron szerzett, majd levelezőn végezte el a növényvédelmi szakmérnöki képzést. Gyerekkora óta készült arra, hogy egyszer majd ő lesz a „főnök" a családi gazdaságban.

– Édesapámnak öcsémmel együtt sokat segítettünk. Ő akkoriban még libákkal is foglalkozott, de a sertéstenyésztés volt mindig az alapja a vállalkozásának – fogalmazott a Kisalföldnek Németh Levente.

Németh Levente: ˝Jó gazdája leszek az államtól bérelt földeknek.˝
Németh Levente: ˝Jó gazdája leszek az államtól bérelt földeknek.˝

– Ahogy nőttünk, úgy kaptunk egyre komolyabb feladatokat. Azt hiszem, nem is volt kérdés sem nálam, sem testvéremnél, hogy milyen irányban tanuljunk tovább. Mi a mezőgazdaságban nevelkedtünk, és a jövőnket is az ágazatban képzeljük el. Én már hét éve dolgozom itthon. Nem könnyű munka, hiszen gyakorlatilag szabadnap nélkül robotolunk, de vállaltuk és szívesen csináljuk.

Németh Levente a közelmúltban megnősült, s igyekszik a saját lábára állni. Ezért is gondolta úgy, hogy benyújtja pályázatát az állami földbérletekre. 65 hektárt nyert el, amiért az aktuális piaci áron fizet. A bérleti díj minden évben az infláció mértékével emelkedik.

– Az a kétszáz hektár, amit művelünk, jórészt bérlemény. Öt község határában terül el. A hatvanöt hektáros állami föld a csornai határban van, három darabban. Azért örülök neki, mert így tudunk fejleszteni; elsősorban az állatállományt. Hatvan kocánk van, a szaporulatot felhizlaljuk és úgy értékesítjük. Elsősorban kereskedők veszik meg, de néhány kisebb vágóhíddal is együttműködünk. Nemrégen nősültem meg, ha öcsém is házasodik, már három családot kell eltartania a gazdaságnak. Húsz évre kaptam bérleti jogot, igyekszem úgy gazdálkodni, hogy jó gazdája legyek a földnek – jegyezte meg Németh Levente.


Olvasóink írták

  • 3. öregmotoros01 2013. február 01. 18:51
    „Hajrá Levi!”
  • 2. KAP 2013. január 30. 13:03
    „Gratulálok nekik! Akinek amúgy is volt, az most kapott mellé még, persze csak az a néhány szerencsés vagy kiváltságos aki hozzájutott. Minden gazdának jól jönne még 50-100-200ha, vagy akármennyi, elbírnának vele, pénzből meg ugye sose elég senkinek. Nem irigylem az illetőtől, de a dolognak van másik oldala is. Földből csak véges mennyiség van, aki most kapott az valakinek hiányozni fog. Arról nem ír cikket a Kisalföld hogy aki eddig művelte ezeket a földet, erre alapozva állatokat tenyésztett, embereket alkalmazott, tartott el, azzal mi lesz? Föld nélkül tartson valaki állatot.”
  • 1. Tapmancs 2013. január 30. 08:30
    „Sajnos a fiatalember esete ritka kivétel, kívánom hogy sikerüljenek a tervei. Az állami földek legnagyobb része fideszes oligarchák kezébe vándorolt, nem gazdálkodó családokhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörés Rábaszentmihályban: robogón át a fűnyíróig mindent vitt a tettes

Öt hónapja járt utoljára rábaszentmihályi ingatlanában az a tulajdonos, aki betörésről értesítette a… Tovább olvasom