Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Hatvanöt éve van világítás

A községi elöljáróság a kezdetektől támogatta, hogy Markotabödögén közvilágítást építsenek ki. Mégis tizenkét évnek, s benne egy háborúnak kellett eltelnie, mire a munkát elkezdték.

Hetvennyolc esztendővel ezelőtt került először a községi elöljáróság elé Markotabödöge villamosításának terve. Az elképzelésekről a közigazgatási jegyzőkönyvek őrzik a részleteket. Nagy Ferenc tárnokréti helytörténeti kutató engedett bepillantást az iratokba.

1937. február 19-én a körjegyző terjesztette elő a község villamos árammal való ellátásának tervét. Annál is inkább, mivel a vezeték a szomszédos Rábcakapi és Tárnokréti határában vonul el. Megszületett a véghatározat is: „A képviselő-testület a község villamosításához elvileg hozzájárul és azt óhajtja. A további lépéseket a villamosítási feltételek, költségek, közvilágítási hozzájárulások pontos összegének ismerete után fogja megtenni. Indoklás: ha a vezetékről való levezetés aránylag kisebb költséggel járna, az a községre nézve igen nagy előny volna" – fogalmaztak hetvennyolc évvel ezelőtt a markotabödögei elöljáróság tagjai. Eltelt aztán három év, amikor 1940. május 20-án már egyhangúan, húsz igen szavazattal a képviselő-testület döntött: legyen közvilágítás a településen. Újabb nyolc év múlva, a világháborút maguk mögött hagyva a helybeliek véleményét is kikérték a kérdésről.
Egy 1948. októberi jegyzőkönyv szerint a markotabödögeiek több mint 70 százaléka igényli a község villamosítását. Azt is javasolták, hogy a középületekbe a villanyvilágítást vezessék be. Számítások is készültek: a képviselő-testület a községháza, a jegyzőlakás és az apaállat-istálló bekapcsolási díjára 600–600 forintot, a belső vezeték elkészítésére 2200 forintot, azaz összesen 4000 forintot irányzott elő az 1949. évi költségvetésben.

1937-ben volt szó először arról, hogy Markotabödögét ˝villanyosítják˝. Tizenkét év telt el, mire felállították az első oszlopokat.
1937-ben volt szó először arról, hogy Markotabödögét ˝villanyosítják˝. Tizenkét év telt el, mire felállították az első oszlopokat.

1949. április 21-én arról tárgyaltak, hogy május 15-ig „villamosítják" a falut, a munkálatokat meg is kezdték. Az elöljáróság javasolja, hogy a község utcáin egyelőre 2 kilométeres szakaszon legyen közvilágí-
tás, míg a többi másfél kilométerre 1950-ben kerüljön sor. Első ütemben tizenegy közvilágítási utcalámpa elhelyezéséről döntöttek. „És pedig a bödögei temetőnek az ottani Új sor bejáratához, a Posta utcához, a bödögei térre, a templom előtti oszlopra, a Keszeg-ér hídjához, a Kis utcába, a bika istálló elé, a földműves szövetkezet elé, a Közkapuhoz, a községházával szemben, a markotai temetőnél, a kanyarban és a markotai Új soron."hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírta magát Osli élő emlékezete

Osli emlékei címmel nemrég jelent meg Nagy Mihály írása szülőfalujáról. Tovább olvasom