Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hatvanmillió forint kellene a városházára

Csorna - Fejlesztési pályázatok benyújtásáról döntött a csornai képviselő-testület hétfői ülésén.

A tervek szerint felújítják a városházát és a városközpontot.

Újabb, a belváros felújítását célzó pályázatokbenyújtásáról döntött a csornai képviselő-testület. A hétfői ülésen a városháza épülete és a városközpont rekonstrukciójáról szóló pályázatot tekintették át. Módosította a település költségvetési rendeletét is a testület.

A polgármesteri hivatal épületét 1981-ben adták át. Felújítása időszerű, de önerőből az önkormányzat nem tudja finanszírozni a munkákat. A Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatára most benyújtották igényüket. A pályázati program összköltsége 60,7 millió forint, amiből 50 millió lenne a támogatás, az önrész 10,7 millió forint.

A városközpont rehabilitációjára szintén az operatív programtól remélnek forrást Csornán. A fejlesztés érintené a hivatal előtti díszteret, a premontrei rendház előtti területet, a Szent István téri parkot, a művelődési központ épületét, a szabadtéri színpad környezetét. Az igényelhető támogatás minimum 50 millió forint, maximum 540 millió. Önerőként 20 százalékot kell biztosítani.

A hétfői testületi ülésen szó volt Csorna idei költségvetéséről is. Több pontban módosították a rendeletet. Erre többek között a termálfürdőben kialakult helyzet, például a téliesítés és az őrzés miatt volt szükség. Arról is döntöttek, hogy a Csornai Muzeális Kiállítóhely két idei rendezvényét 100 ezer forinttal támogatja az önkormányzat. Az egészségház kialakításához is újabb másfél millió forintot biztosítottak az infokommunikációs akadálymentesítés megoldására.

Az ülés további részében hozzájárult a plénum a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázathoz való csatlakozáshoz is.

Olvasóink írták

 • 11. MacGyver 2009. október 24. 18:13
  „Pénz pénz pénz. Mindig a forrás a probléma. Egy forrásunk már volt, a termál kút. Sajnos elkótyavetyélték.
  Új termál kutat kell fúratni! Nem olcsó, de rövid idő alatt busásan megtérül. A kórház fűtési rendszerét 20 millából korszerűsítették, szabályozható, mérhető lett, de a jelentős fűtési számla így sem szűnik meg. Mennyi az adósága, a hátraléka? Minden hónapban kb. 8 milla csak a fűtési számla. Ez csak az érintett hónapokban ennyi, vagy egész éven át, mint a távfűtött lakásokban? Az önkormányzat is távhőről megy. A szőnyeg függöny bolt tulajdonosa képtelen szabályozni, lezárni a fűtést. Többször is panaszolta illetékesnek, de tehetetlen. Fizeti a drága fűtés számlát, a drága energia meg szökik, ha nem akar megsülni a kabátban betérő vásárlóival együtt. Tapasztalható a hivatal épületei szintén túlfűtöttek, akár lengén is öltözhetnek a dolgozóik, a betérők. A fűtési számlát önmagának számlázza ki, hiszen a távhő önkormányzati tulajdon. Remélem, hogy részben nem a távfűtött lakások lakói állják azt is. Tekintve, hogy egy nagyobb családi ház magán fűtése fele harmada, egy társasházi pici 50 m2 távfűtött lakás irreális költségéhez képest.
  Az új termálkút hatalmas hőenergiáját, hőcserélővel, szivattyúkkal a meglévő távhő rendszerre kapcsolva, jelentős földgáz megtakarítás érhető el. A felszabaduló nagy gázszámla anyagi források, az új termálkút beruházását rövid idő alatt törlesztik, behozzák. Ha nem hiszik, kérdezzék meg Szabó Istvánt.
  Magyarországon kb. 3 helyen, ha élnek ezzel az energiával, és kb. 1/3-a mai távhő üzemeltetési árának.
  A geotermikus energia képes az összes épület fűtését biztosítani, a távhő rendszer bővítése olcsó rákötéssel, minden család anyagi terhelése jelentősen csökkenne.
  Csukás pálya anno elkelt 100 milláért, majd rövidesen gazdát cserélt 300 milláért. Akkor 200 millát kihúztak a város zsebéből. Ebből kijött volna egy új termálkút is simán. Mennyi pénzt lehetett volna megtakarítani azóta?
  Van egy új aszfalt javító technológia, kb. 5000ft/m2 ha a cég jön, de mi van, ha a város vesz vagy maga készít ( kölcsön kérve megismerhető a működése ) egy ilyen hasznos berendezést?! A technológia tökéletes munkát végez ( a művelet előtt, ha szükséges, még némi aszfalt is pótolható ) , hiszen a sérült rétegeket összemelegítve egynemű tükör sima zárt réteg állítható elő. Nem kell mondani, nem pár hónapos ( jobb esetben ) éves kátyúzás ( tökölés ) lenne így a végeredmény, hanem végre normális járdák és utak évtizedekre. Mióta a gáz és szennyvíz rendszer építés miatt feltúrták az egész várost, alig van normális járható út vagy járda ( persze a helyreállítási pénzt is valaki régen felvette rá, de az eredmény siralmas, még mindig szív miatta az egész város ) . Az új normális útjavító melegítős technológia bevezetése mennyi anyagi kiadást spórolna meg? Egy kátyú mai "költsége" 10-15 ezer, és aligha nevezhető munkának a kivitelezés.
  Nem csak minden pénz kérdés, jó szándékkal építhető élhetőbb szerethetőbb városunk lenne. Az emberek nem bosszankodnának annyit, ha esőben is járható járdáik, útjaik lennének. Nem lenne akkora a mai magas gázszámla, a drága tűzifa, a méreg drága távhő díj sem.”
 • 10. zodjoska 2009. október 06. 14:30
  „Kedves Jerry!

  Nem vagyok érintett, de Te úgy látom, nagyon tisztában vagy a dolgokkal, kicsit túlontúl is tisztában, hogy kinek hol vannak telkei, meg mit és hogyan tartalmaznak a tervek. Kiváncsi lennék, hogy láttad-e személyesen mondjuk a tulajdoni lapokat, vagy a terveket, vagy csak amit innen- onnan hallottál, arról nyilatkozol ilyen bennfentesen. Egyébként meg persze tévesen.

  Csak annyit mondok halkan, hogy a nyomvonalat az országos rendezési terv tartalmazza, ezt hagyja jóvá, vagy ezt véleményezi az úttal érintett település. Jó lenne, ha a városnak akkora hatalma lenne, hogy egy országos nyomvonalat megvétózzon. Ezen gondolkodj el egy picit.

  Arról, hogy most hova járnak, és hova nem a csornaiak dolgozni, nem ez a vezetés tehet. Csak egy példát mondj, hogy ez a testület melyik befektetőt utasította el, aki itt akart letelepedni.”
 • 9. mazsi 2009. október 06. 07:08
  „azért sikerül apályázatokat megnyerni mert van aki lobbizik érte a parlamentbe nem az aki 1000 munkahelyet igért a volt laktanyába.”
 • 8. Jerry 2009. október 05. 19:05
  „Zodjoska,csak nem érintett vagy az ügyben? Amennyiben nem ,úgy menj már be egy kicsit a polg hivatalba,és kérd el a tervrajzokat.A korábbi vezetés dél felé tervezték meg az elkerülő utat,amit a jelenlegi testület megvétózott,és észak felé jelölték ki a nyomvonalat,mert arra vannak telkeik.Az építkezésre a okormány adta volna a pénzt, uniós támogatásból,amit Enese vitt el.Ezek a tények.Mint ahogy az is, hogy a csornaiak Hanságligetre, Mosonszolnokra,Jánossomorjára járnak dolgozni olyan cégekhez, melyek eredetileg Csornára jöttek volna, ha sikerült megegyezniük a csornai testülettel.Egyébként a város főterét,az utakat nem is olyan régen újították fel.Egyébként Barbacs nagyon örülne az elkerülőnek,ha ott menne ela határában,mert egyből főút melletti helység lenne,Maglócával együtt.Az új tervek szerint meg Földsziget fogja ezt "élvezni". Igazán sajnálom, hogy ennyire nem látod, mi történik illetve mi nem tö9rténik a városunkban.Bár lehet, hogy te nem is itt élsz, különben nem lennél ennyire tájékozatlan.”
 • 7. zodjoska 2009. október 05. 11:08
  „Hát Kedves Jerry!

  Bődületes dolgokat írsz, aminek nem hogy a fele, de egy betű sem igaz belőle.

  Hogyan lenne a város feladata az elkerülő út földjeinek kisajátítása? Nézzél már utána a dolgoknak! Ez kormányzati forrásból megy! A nyomvonalat szintén nem az önkormányzat jelöli ki, csak jóváhagyja a saját rendezési tervében. Most ha egy kicsit gondolkodsz: mi lenne, ha mondjuk Csorna és a szomszédos Barbacs, vagy Farád a saját rendezési tervén belül máshol jelölné ki a nyomvonalat?

  A többi, amit írsz, meg egyszerűen nevetséges és szánalmas fröcsögés, sőt, én a helyedben kicsit jobban megválogatnám, mit írok le, mert ez már túllép a szabad véleménynyilvánítás határain.”
 • 6. Jerry 2009. október 05. 06:31
  „Kedves Zodjoska!
  ad 1:az elkerülő út nyomvonalnak kijelölése az önkormányzat feladata volt, a szükséges telkek kisajátítása is.A nyomvonalat megváltoztatták, lesöpörték a kész terveket, mivel az nem egyezett a jelenlegi városvezetés anyagi érdekeivel.A városlakók érdekeit figyelmen kívül hagyták. Ezért Enese kapta meg a Csornának szánt pénzt, így ott készül elkerülő út.Ad 2, Csornán több cég is megjelent munkahely teremtő céllal.Azonban a városvezetés olyan árakat, feltételeket szabott,hogy inkább átmentek máshova.Pl a szántóföldet út nélkül magasabb áron akarták adni,mint a győri ipai park a közművesített telkeket.A környező falvak,mint Jánosomora, Mosonszolnok stb meg szinte ingyen adta, így mos oda járnak dolgozni a csornaiak. Az ipari parkot a Pásztori úthoz tervezték,a város déli részére, míg aze lekrülő utat meg az északi részére,mert így vannak "képviselő urak" telkei.Pedig a józan ész is azt diktálná, hogy az ipari park felé legyen az elkerülő út, hogy a kamionok arra menjenek, amerre dolguk van, és ne a lakott területeken, amerre a képviselők jó áron eladott telkei.Ilyen és hasonló feltételek miatt normális vállalkozó nem is jön Csornára.Fel kelen ébredni ,mert a város vezetésének jelenlegi poziciójának megtartása a célja, nem a városka fejlődésének biztosítása.Valóban több pályázatot is megnyert a város, aminek során szépen meg is tömték a képviselők zsebét is.Gondolom,Zodjoska is szépen részesült belőle, ezért ilyeneket .A város azonban nem igazán nyert a mostani vezetés munkájával, viszont sokkal többet veszített.,”
 • 5. zodjoska 2009. október 02. 17:08
  „Kedves Jerry és Kedves Miro!

  Ad 1 az elkerülő útról már nagyon sokszor volt szó ezeken a hasábokon, de emlékeztetőül: NEM az önkormányzat építi, hanem a Kormány, központi költségvetési forrásból. (egyébként az egész egyéves költségvetése a városnak körülbelül arra lenne elég, hogy az elkerülő út felé vezető táblákat kitegye)

  Ad 2 munkahelyteremtés: csiribú - csiribá, az önkormányzat (ahogy a Kormány is), hipp - hopp, teremt 100 - 200 -300 munkahelyet. Egy reggel arra ébredünk, hogy munkahelyek tárt kapuval várják a csornaiakat.

  Fel kéne ébredni, jelenleg a munkahelyek megtartása a cél, erre a város, ha jól tudom, többször is kiírt pályázatot.

  Szerintem a városvezetés igenis jól csinálja, már ki tudja hányadik pályázatot nyerik meg, fejlődik a város. A gazdaság élénkítésével (nem a mostani kormányzati költségvetéssel) meg fognak jelenni itt is a beruházók, de jelenleg erre nincs sok esély, hiába van kijelölt ipari park és kedvezményes önkormányzati telekvásárlási lehetőség.”
 • 4. miro132 2009. október 02. 12:51
  „itt senki nem kerdezi meg azt hogy a munkahelyek hol vannak ? szerintem az a legfontosabb..”
 • 3. qeu 2009. október 02. 11:55
  „Alakulna szépen a városkép, mert most már iskolák lassan megszépülnek, volt városháza kész, Premontrei rendház eddig is szép volt.
  Úgy gondolom ezekre is kell költeni, de a Termál - mely egy része TEHO-ból épült - még ezeknél is fontosabb jelen pillanatban. Erre kell forrást keresni, biztosan van is.
  Ez után, vagy ezzel párhuzamosan jöhet a többi felsorolt felújítás fejlesztés.”
 • 2. Jerry 2009. október 02. 10:47
  „Valahogy sehol nem találom a városvezetés tervei közt az elkerülő út megépítését.a városlakók szerint pedig ez lenne a legfontosabb.A városháza még egy darabig el van a mai állapotában, és a "díszteret" is csak elviselnénk a mai formájában,elvégre így lett lenin díjas. Viszont a városon átmenő,a 86-osról érkező kamion forgalom napi problémája a városközpont lakóinak. A művelődési ház felújítására meg kár költeni, jönnek jövőre a választások, csak meg kell hívni az ov-t egy beszédre,és lelkes hívei ingyen körbe pucolják az épületet.Persze ha az mszp-t hívják meg, az elvtársak kiáshatnák az elkerülőt is, elvégre megígérték. El is kezdték építeni Enesénél. A termálról csak annyit, hogy azzal rendesen befürdött a város.Tessék egy kicsit elnézni Pápára.Ott élményfürdő van, elkerülő út, meg sétáló utca a városban stb. Na és mi van Csornán?”
 • 1. Goldman 2009. október 01. 08:28
  „"A fejlesztés érintené a hivatal előtti díszteret" - már nagyon ráfér egy alapos felújítás, mert az minden csak nem dísztér. Inkább a város egyik szégyenfoltja. Remélem nem azzal terveztetik aki Győrben a Széchenyi teret is tervezte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikroorganizmusokkal a szagok ellen

Csorna - A tízmillió forintos beruházás szagtalanná teszi az eddig bűzös levegőt. Tovább olvasom