Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Hatvanmillió a ciráki iskola tatarozására

A Rábaköz déli részén nem sok sikerélmény adatik egy polgármesternek. Így van ezzel Kovács Ferenc is, aki a 647 lelkes Cirák polgármestere. A falu első embere választott hivatala mellett a helyi általános iskolában is tanít.
Kovács Ferenc polgármester
Cirák jelenéről és gazdálkodásáról Kovács Ferenc, ebben a ciklusban megválasztott polgármester kijelentette: – Sajnos az éves költségvetésünk legfeljebb 70 millió forint, amiből bizony nem nagyon telik látványos fejlesztésekre. A pénz több mint felét felemészti intézményeink, az óvoda és az iskola fenntartása.

A ciráki iskolában nyolcvanegyen tanulnak, ideértve az ide járó gyórói alsósokat is. A tantestület 14 fős, a polgármester szerint stabil gárda dolgozik itt, s reményei szerint leépítésre nem lesz szükség. Mint megtudtuk, az iskola felújítása lenne a legfontosabb feladatuk, hiszen a két épületből álló oktatási intézmény egyik része már százharminc éves, de ráfér a tatarozás a másik, közel hatvanéves, az alsó tagozatot befogadó épületre is. Tatarozásra, tetőcserére az önkormányzat hatvanmillió forintot szán pályázati pénzekből. Szeretnék az iskola informatikai bázisát is fejleszteni, pályázati pénzekből számítógéptermet alakítanának ki.

Kovács Ferenc szerint azonban nemcsak az iskolára szánnak pénzt, csekély lehetőségeikhez mérten egyéb területeken is próbálkoznak. Így például napjainkban a község közvilágításának gazdaságosabbá tétele folyik, amit az ÉDÁSZ-szal kötött tízéves szerződés keretében valósítanak meg. Energiatakarékos világítótesteket helyeznek minden oszlopra és korszerűsítik a templom díszkivilágítását is.

Napjainkban új telkek kialakítása van napirenden, s ezeket elsősorban fiataloknak szánja az önkormányzat. Az első lakáshoz jutók telekvásárlását kedvezményekkel is segítik, a 150 ezer forintos telkeket Kovács Ferenc szerint helyiek vásárolják, bár megtelepedett Cirákon már osztrák, német és belga család is.

A munkalehetőségekről a falu vezetője csak keserűen tud szólni. A ciráki munkavállalókat érzékenyen érintette a kapuvári húsgyár válsága, hiszen sokan már évek óta ingáznak a gyárba. Helyi munkaalkalom híján sokan eljárnak még Répcelakra is dolgozni.

„ Létrejött volna egy varroda nálunk, ami a csökkent munkaképességűeknek adott volna munkát, de a szükséges tíz-tizenkét ember nem jött össze, így a megtelepedni kívánó szombathelyi cég végül elállt a megnyitásától" – tette hozzá Kovács Ferenc. Még a beledi mezőgazdasági szövetkezet közeli telepe foglalkoztat cirákiakat.
Örömteli hír, hogy az idei idénytől megalakult a Répcementi Sportegyesület, s a labdarúgópályát több mint százezer forintból kezdték el felújítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beledi nagymama országos sikere

Az idei országos találkozón Takács Györgynét választották az év nyugdíjas dalosának. A Beleden élő,… Tovább olvasom