Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Hatvanezren liszteszsákban

„ Megbokrosodott” méhek lepték el tegnap a kónyi Jókai utcát. Rövid körözés után az egyik családi ház kéményében vertek tanyát, a házigazda pedig a tűzoltókat értesítette.
Méhraj költözött tegnap Kónyban az egyik Jókai utcai családi ház kéményébe. A helyszínre érkező méhész, Nagy Ferenc szerint egy ilyen csapatban körülbelül hatvan-nyolcvanezer rovar lehet, a kéménybe pedig valószínűleg a királynő után mentek.

A családi ház tulajdonosa, Dömötör Vilmos érdeklődésünkre elmondta: a kora délutáni órákban lett figyelmes az udvar felett köröző „felhőre".
„ Rengeteg méh volt együtt, szinte eltakarták az eget" – idézte fel a házigazda.

– Nagyon megijedtünk, azonnal a házba futottunk és zártunk ajtót, ablakot. Egyszer csak eltűntek és mire előmerészkedtünk megint, már a kéményben voltak. Riasztottam a csornai tűzoltókat és a helybeli Nagy Feri bácsi is megérkezett rövidesen, szerencsére.

A kónyiak olvasták a Kisalföldben annak a vadosfai férfinak az esetét, akit méhraj támadott meg és kórházba került. Így támadt némi a riadalom a Jókai utcában.

A tűzoltók létrás kocsiján aztán Nagy Ferenc megközelítette a kéményt és a királynőt kereste, a kazánban pedig Dömötör Vilmos szította a tüzet, hogy a füsttel bírják távozásra a rajt. Ez a kísérlet nem járt eredménnyel, mert a méhek eltorlaszolták a járatot és inkább füstölt a pince, mint a kémény. A méhész pedig – aki negyvenhét éve pergeti a mézet – nagy nyugalommal hagyta, hogy körüldöngjék a rovarok. Az útban lévő példányokat egyszerűen a kezével söpörte félre. A nagy munkában valószínűleg a királynő is távozott Dömötöréktől, mert alig egy óra elteltével a csapat a szomszédos fenyőfákra tette át a székhelyét. Ott pár perc alatt hatalmas fürtben lógtak az ágon.

– Az anyaméh van középen, nem vettem észre, amikor a kéményből meglépett – jegyezte meg Nagy Ferenc már a földön és egy zsákot dugott a raj alá és egyszerűen belerázta szinte valamennyi tagját. – A nagy része már megvan és a királynőt is elkaptam. Most itt hagyom a zsákot egy darabig és megvárom, amíg mind rászáll, majd egy újabb zsákban elviszem őket a többi család közé.

A kónyi méhkaland tehát Nagy Ferencnek köszönhetően szerencsésen végződött. Ám a tűzoltók alig indultak vissza a parancsnokságra, Vágra riasztották őket, ahol szintén egy családi házat leptek meg a talán az időjárástól „megbokrosodott" méhek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikötőépítés, ökoturizmus és vonzerőleltár

Az ökoturizmus fejlesztése, „vonzerőleltár” elkészítése és a kikötőprogram megvalósítása… Tovább olvasom