Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Hatvan éve szolgálja Istent és híveit

Csorna - Szent életű tanárainak hatására lépett be dr. Kovács Imre Endre atya a premontrei rendbe. Hatvan éve mondta újmiséjét, azóta több mint 27 ezerszer mutatta be a legszentebb áldozatot.

Gyémántmiséjét mondta a közelmúltban dr. Kovács Imre Endre atya, premontrei alperjel. Az elmúlt hatvan esztendőbe rengeteg tanulás, élmény, valamint 27 ezer szentmise fért bele. Endre atya a premontrei apátság könyvtárosa, levéltárosa, évszázados falak, középkori okiratok között éli mindennapjait. Kora ellenére is aktív, Maglócán ma is ellátja a plébánosi feladatokat.

Kovács Imre Endre 1926-ban született Nemesgulácson, gyermekéveit Gyenesdiáson töltötte. Keszthelyen, a premontreiek gimnáziumában tanult tovább. A gimnáziumi évek alatt döntötte el: a rend tagja szeretne lenni. Az 1944-es érettségi után került Csornára, az apátságba.

Arra törekszünk, hogy az apátság Csorna és környékének közösségi, kulturális központja legyen- mondta Dr. Kovács Imre Endre atya.
Szent életű nevelők a gimnáziumban. – Kiváló osztályfőnököm volt, Horváth József. Igazi „szemnyitogató" pedagógus. Hitoktatóm a szent életű Vas János, aki minden pénzét a tanítványokra költötte. Nem akármilyen nevelőink voltak, ezért határoztam úgy, hogy szeretnék közéjük tartozni – beszélt a hat évtizedes emlékekről a Kisalföldnek Endre atya. – Az érettségi után Csornán öltöztem be. Igyekeznem is kellett, hiszen a korosztályomat már vitték katonának, de így szerencsére a háborút elkerültem.

˝Beöltözésemkor még megérintettek bennünket az alkony utolsó napsugarai˝ – emlékezett a gyémántmisés plébános. A felvétel 1944-ben készült, balra dr. Kovács Imre Endre.
˝Beöltözésemkor még megérintettek bennünket az alkony utolsó napsugarai˝ – emlékezett a gyémántmisés plébános. A felvétel 1944-ben készült, balra dr. Kovács Imre Endre.

– Nagyon jó közösségben éltem, az alkony utolsó napsugarai még megsimogattak bennünket az apátságban. Egyben volt a premontrei birtok, amiből végül a földreform mindössze 100 holdat hagyott meg. Öt fiatal társam volt ekkor Csornán, de velünk laktak az idősebb atyák is. Ekkor indítottuk például a csornai gimnáziumot, amit aztán államosítottak, de a mostani Hunyadi elődjének számít.

Endre atya elvégezte közben a teológiai főiskolát, 1949-ben pedig pappá szentelték. 1950- ben aztán feloszlatták a premontrei rendet is, ő pedig egyházmegyei szolgálatba került.

Készültek a legrosszabbra. – Nagy fordulat volt életünkben 1950. Akkoriban nem láttuk tisztán a helyzetet, nem tudtuk, mi lesz a sorsunk. Lélekben felkészültünk a legrosszabbra is, de tudtuk, ha életben maradunk, bírjuk a megpróbáltatásokat.

Kovács Imre Endre végül a váci egyházmegyébe került, 1970-ben a budapesti Központi Hittudományi Akadémián teológiai doktorátust szerzett. Hosszabb ideig Kecskeméten szolgált, misézett falusi templomokban, de ápolta a tanyasi emberek lelkét is. Ahol nem volt templom, iskolákban, nagyobb termekben gyűltek össze hívei. Közben Csornára is visszajártak a premontreiek, és szomorúan látták rendházuk hanyatlását.

Endre atya középkori iratok, igazi ritkaságok között éli mindennapjait. Rendezi a rendi levéltár gyűjteményét.
Endre atya középkori iratok, igazi ritkaságok között éli mindennapjait. Rendezi a rendi levéltár gyűjteményét.

1989-ben indult újra a rend, Endre atya az 1990-es évek elején tért vissza fiatalsága színhelyére. A prépostság alperjele lett és novíciusmesterként az ő feladata volt a Csornára belépő fiatalok tanítása, nevelése és a szerzeteséletbe való bevezetése. Közben átvette a visszakapott levéltár és könyvtár vezetését is. Igazi kincseket bíztak rá társai, hiszen az apátságban számos ritkaság található.

Középkori iratok, fiatalok, tanítványok. Középkori dokumentumok, oklevelek, könyvek. Őriznek Árpád-kori okiratokat, XV. századi másolatokat, van oklevelük Mátyás királytól is. Csornán van a türjei prépostság 1275-ös adománylevele is. Endre atya rendje jövőjét illetően bizakodó. Azt mondja, a létszám csökkent ugyan az elmúlt években, de kihalásra nem ítéltettek.

– Ha minden esztendőben nem is, de rendszeresen jönnek hozzánk fiatalok. Mindig van nyolc-kilenc tanítványunk. Arra törekszünk, hogy az apátság Csorna és környékének közösségi, kulturális központja legyen. Részt veszünk a város életében, a rendezvényeken. Magam is szívesen tartok előadásokat, ha megkérnek rá.

A gyémántmisés lelkipásztor idén tölti be a 83. évét. Kora ellenére is aktív. Rendezi a levéltár iratait és plébánosi teendőket lát el Maglócán. Korábban tíz évig Farádon volt ˝kijáró˝ plébános. Gondosan vezeti misenaplóját, amiből kiderül: az elmúlt hat évtizedben több mint 27 ezer misét mondott. Áldozatos munkáját idén a csornai önkormányzat képviselő-testülete a ˝Csorna városért˝ emlékérem kitüntetéssel ismerte el.

Olvasóink írták

 • 17. 13.István 2009. július 23. 19:35
  „A KIS HERCEG-ből való az idézet ,ha nem tudnád!
  Javaslom olvasd el, és talán hat a lelkedre és egy ismételt
  névváltoztatással megváltozik a jellemed és nem leszel fölismerhető!
  Neked a harmadik sort szántam! Kedves belsebub a soknevű!”
 • 16. 13.István 2009. július 20. 20:09
  „"Tekintete komoly volt,és valahol a messzeségben járt.
  -Mim van? A bárányod. Meg a bárány ládája.Meg
  a szájkosár...
  Szomorúan elmosolyodott.
  Vártam,hosszan,sokáig. Éreztem,hogy lassacskán át-
  melegszik.
  -Kedves kis barátom,te féltél...
  Igen,félt,de még mennyire félt! Hanem azért szelíden
  fölnevetett.
  -Este sokkal jobban fogok félni...
  Megint belémhasított a jovátehetlenség fagyasztó ér-
  zése"”
 • 15. belzebub 2009. július 20. 18:34
  „No öreg jó lesz igyekezni mert a "vicai" utol ér!”
 • 14. asher11 2009. július 20. 16:29
  „MODERATOR!!
  hol vannak az en hozzaszolasaim????”
 • 13. Ms.Wolf 2009. július 19. 13:13
  „belzebub!
  Miről beszélsz? ;) Hát demokrácia van! Szólásszabadság! Csak nem nekünk.
  Ez olyan, mint a szolgálunk és védünk- na, de kit? És mit is? Nem mindegy.
  ( Egyszer engem is moderáltak, gyakorlatilag a semmiért... nálam sokkal sértőbb hozzászólásokat is olvastam, de van, akinek szabad, van akinek nem. Én csak mosolyogtam egyet :D Tedd te is azt.)”
 • 12. belzebub 2009. július 19. 11:56
  „Vajon miért kellene agyon dicsérni az újságíró témáit? Miért nem jó, ha olvasó a véleményét írja meg a cikk témájáról? ha valamelyik pártról szól a cikk, akkor azokat kell dicsérni, hogy ne moderálják ki? Most meg a papokat? A valóság és az olvasó véleménye nem, számít csak a képmutatás?”
 • 11. G.D 2009. július 18. 16:48
  „Neki őt is kell szolgálnia, mert rá esküdött!!! A katolikus egyház elvárná mindenkitöl, hogy ne gondolkodjon, hanem átvegye, amit a trányérjára tesznek!!!”
 • 10. Ms.Wolf 2009. július 18. 15:16
  „Asher11
  Kit érdekel, hogy nálatok mit szabad és mit nem? <moderálva> Nem rólatok szól ez a cikk, mint ahogy minden más sem.
  Üdv: Ms.Wolf”
 • 9. belzebub 2009. július 18. 14:16
  „moderálva”
 • 8. pancser 2009. július 18. 10:14
  „moderálva”
 • 7. info2009* 2009. július 18. 09:31
  „Milyen jo neki! A haborut is elkerulte, a munkat is elkerulte es a munkanelkuliseget is elkerulte. Nincs jobb allas ennel mint ?stent szolgalni" es agymosni az embereket, hogy Isten felok legyenek.

  Az embereket kellene szolgalni, nem Istent! Hogy az eletuk jobb legyen.”
 • 6. kiko 2009. július 17. 21:02
  „moderálva”
 • 5. kiko 2009. július 17. 21:02
  „moderálva”
 • 4. felsoszeri 2009. július 17. 16:48
  „Gratulálunk Endre Atyának!

  Példamutató életút, példamutató ember a mai embertelenségben.”
 • 3. asher11 2009. július 17. 15:54
  „mellesleg az O-szovetsegben,ez tokeletesen le van irva!!”
 • 2. asher11 2009. július 17. 15:53
  „a pap mondja a mise alatt: "krisztus teste(?) es vere(?) ime hitunk szent titka"-
  csak azt nem ertem miert eszik meg es isszak meg?????
  attol jobb lesz??
  nalunk ilyesmi elkepzelhetetlen!!!-eppen ezert szigoruan TILOS is olyan elelmiszer fogyasztasa amiben ver van!!
  sot!! a tejes es husos etelek egyutt fozese,egyutt fogyasztasa is tilos nekunk!!!”
 • 1. bugriskin 2009. július 17. 12:50
  „Hát ez a cikk is megér egy misét! Hát, hogy mást is az hamarosan kiderül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitnyédiek az aratófesztiválon

Nagy sikerrel szerepeltek a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület tagjai a XVI. Büki Ünnepi… Tovább olvasom