Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Hatszázalékos díjemelés, az is érvénytelen?

A kapuvári temetőt üzemeltető Jószív kft. veszteségei ellensúlyozására díjemelést kért az önkormányzattól.
A kapuvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén tárgyalta a temetőt üzemeltető cég, a Jószív kft. díjemelési kérelmét (Kisalföld, március 29.). A szolgáltató – veszteségei kompenzálására – tizenkét százalékos díjemelést kért a szolgáltatói díjtételekre. A képviselő-testületi ülésen végül leszavazták ezt a nagyságrendet, s a városatyák hat százalékot tartottak elfogadhatónak.

Veszteséges üzemeltetés

A kapuvári temető üzemeltetését még 1993-ban, pályázaton nyerték meg, amit 2000-ben meghosszabbítottak tíz évre – mondta Hornyák Sándor, a Jószív kft. területi képviselője. Hangsúlyozta: a szerződés szerint a temető önfinanszírozó, ennek megfelelően a lakosság által fizetett, az önkormányzat által meghatározott sírhelydíjakból, a temetkezési vállalkozók által fizetett ravatalhasználati díjakból, valamit a kőfaragók által fizetett temetőfejlesztési hozzájárulásból fedezni kell a sírkert fenntartását. A területi képviselő szerint Kapuváron tavaly valamivel több mint négymilliós bevétel mellett kiadásaik meghaladták a hat és fél millió forintot. A végül elfogadott hatszázalékos emelés szerint idén egy felnőttsírhely huszonöt éves megváltása közel kilencezer-kétszáz forint, a ravatalozói díj pedig valamivel több mint tizennégyezer forint lett. Hornyák Sándor hangsúlyozta: a kapuvári tételek még így is elmaradnak a megye többi városában alkalmazott díjaktól.

Cseréről tárgyalnak

– A helyi önkormányzattal mindenképpen a jó viszony fenntartására törekszünk – mondta Hornyák Sándor. Hozzátette: jelenleg folynak tárgyalások bizonyos épület- és területcseréről. Eszerint az önkormányzat megkapná a jelenlegi temetői épületet, aminek lebontásával a parkolók nagyságát növelnék. A Jószív kft. ezzel szemben beköltözhetne az úgynevezett régi ÉDÁSZ-épületbe, ahol bemutatótermet és a fenntartáshoz szükséges helyiségeket építenének ki.

Nem volt többség

Kóczán Zoltán, a képviselő-testület városfejlesztési bizottságának elnöke kijelentette: az ÉDÁSZ-épület a mindenkori szolgáltató használatába kerülne, valamint a területcserével négy üzlet is épülhetne a temető bejáratánál.

A díjemelés törvényességét vitatja Magyar Attila képviselő, bizottsági elnök. Véleménye szerint a Jószív kft. tényleges kapuvári költségeit a mai napig nem nyújtotta be a testületnek. A kért tizenkét, majd az előterjesztett hat százalék sem kapta meg a szavazáson a minősített többséget. A testület újraszavazott ez utóbbi tételről, ám ezt a jogi és kommunikációs bizottság elnöke törvénytelennek tartja. Úgy véli, ezzel nem történt rendeletmódosítás a díjemelésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenéves a kapuvári gyermekosztály

Fél évszázados fennállását ünnepli idén a kapuvári kórház gyermekosztálya. A kapuvári gyermekosztály jelenlegi helyzetéről dr. Nagy Zsuzsanna osztályvezető főorvos tájékoztatott. Véleménye szerint az elmúlt évek személyzeti gondjai napjainkra jelentősen javultak. Az átmeneti nővérhiány után ismét tapasztalt és szakképzett dolgozók segítik a munkát. Tovább olvasom