Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Hatszáz tonna uborka termett

Markotabödöge - A megye több mint nyolcszáz termelője hatszáz tonna uborkát szedett le az idei szezonban. Jobb időjárás esetén harmadával nagyobb lett volna ez a mennyiség.
Tizedik alkalommal rendeztek uborkapartit Markotabödögén szombaton. A rendezvény költségvetése 1,1 millió forintra rúgott, amit pályázati és egyéb támogatásból fedezett a helyi önkormányzat. A délután a hagyományoknak megfelelően falunap jelleget öltött, délelőtt viszont a szakmai programoké volt a főszerep.

Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke előadásában kiemelte: az idei szezonban az uborka kilónkénti felvásárlási átlagára 20 forinttal haladta meg a tavalyit. A 3–6 centiméteres uborka kilójáért például 170 forintot fizettek, míg 2007-ben csupán 145 forinton állt a mutató.

A szakember ettől függetlenül kevés jó hírről számolt be. A termelők száma ismét csökkent, jelenleg már csak alig több mint nyolcszázan foglalkoznak ezzel a növénnyel. Mindez összefüggésben van azzal – fejtette ki az elnök –, hogy az európai uniós csatlakozás előtti állami támogatás – ami 2003-ban 32 forintot tett ki kilónként – 2004-ben megszűnt, és a termesztők azóta gyakorlatilag nem számíthatnak központi segítségre. Ráadásul idén az időjárás sem volt kegyes a gazdákhoz.

A sok eső, az augusztusi hűvös és az egyes helyeken pusztító jég miatt már most véget ér a szezon, noha általában szeptember végéig szokott tartani – mondta Szalánczy Zsolt, aki hozzátette, nem emlékszik ilyen esztendőre. A megyében így összesen 600 tonna uborka termett, ez hozzávetőlegesen 200-zal kevesebb, mint amire jó idő esetén számíthatott volna a szövetkezet.

Olvasóink írták

  • 1. sárgabarack 2008. szeptember 08. 19:17
    „Igen az árak a tavalyihoz képest lehet hogy emelkedtek,de a válogatásról,méretekről,miért nem esik szó.Mi termelők nem csak az árakra emlékszünk, hanem az átvett uborka méretére is! nagyon sokat trükköznek a méretekkel is.A szezon elején két méretet egy árban vettek, természetesen az olcsóbbik árán....stb”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szany: Oszlopon őrzik a cigányzenészek emlékét

Szany - Az elhunyt cigányzenészek előtt hajtottak fejet a hétvégén Szanyban. Tiszteletükre… Tovább olvasom