Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Hatmilliót ér az óvodatársulás

Csorna–Farád - Csornával társul óvodája fenntartására a farádi önkormányzat. Az intézkedéstől magasabb normatív támogatást várnak a község vezetői.
Csornával közös társulásban működik szeptembertől a farádi óvoda. A változás az intézmény szakmai munkáját nem érinti, a farádi polgármester szerint anyagilag viszont jobban jár a falu. Hatmillió forinttal remélnek többet, melyből másfelet a csornai önkormányzatnak adnak. „Évente 16,5 millió forintot költöttünk ovódánkra az állami normatíván felül" – mondta el a Kisalföldnek Tompos Béla.

Az intézményfenntartó társulás létrehozása korábban is felmerült Farádon, de néhány hete a polgármester hivatalosan is megkereste a csornai önkormányzatot.

A farádi gyerekek szeptembertől társulási óvodába járnak. A változás az intézmény szakmai munkáját nem érinti, anyagilag viszont jobban jár a falu.
A farádi gyerekek szeptembertől társulási óvodába járnak. A változás az intézmény szakmai munkáját nem érinti, anyagilag viszont jobban jár a falu.


– Az intézmény függetlensége megmarad, Csornával a kölcsönös előnyök alapján működünk együtt – jegyezte meg a községvezető. – Szakmailag továbbra is a megszokott magas színvonalat tartjuk óvodánkban. Az intézmény dolgozói létszáma nem változik és marad Farádon is egy óvodavezető. Óvodánkban három csoport működik, évfolyamonként húsz körüli létszámmal. Ez a szám várhatóan a következő években is így alakul. A csornai óvoda vezetője, Kránitzné Nagy Márta korábban dolgozott nálunk is. Nagyra becsüljük, és azt hiszem, az ő személye arra is garancia, hogy óvodánk többletet is kap a társulásban.

Tompos Béla beszélt arról is, hogy körülbelül hatmillió forinttal kapnak több állami normatívát, mintha továbbra is önállóan működtetnék az ovit. Ebből az egyezség szerint másfél millió a csornai költségvetéshez kerül. Ez az összeg főként annak tudatában jön jól, hogy a farádi önkormányzat az állami normatíván felül még 16,5 milliót költött az óvodára évente. A falu egyébként 300 millió forintos pályázatot nyújtott be új óvoda építésére (Kisalföld, 2008. június 7.). Mint kiderült, az önerő összegyűjtésére van idejük, hiszen állítólag még a pályázatokat elbíráló bizottság sem alakult meg.

Turi György csornai polgármester a farádiak társulással kapcsolatos kérésének tárgyalásakor megjegyezte: Csorna tartozik legalább ennyivel a községnek, hiszen a település várossá válásakor a szükséges lakosságszám csak Farád csatlakozásával jött össze.

– Nem önként csatlakozott akkor a község, de mindenképpen örülök neki, ha a csornai vezetők így gondolkodnak. Ez a hozzáállás számomra is azt bizonyítja, hogy a két településnek nemcsak közös múltja van, de a jövőben is tudunk bizonyos területeken együttműködni – jegyezte meg Tompos Béla.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnémultak a cigányzenészek, nem szól a nóta

Csorna - Farkas Elek néhány héttel ezelőtti halálával elment az utolsó csornai cigányzenész is. Az… Tovább olvasom