Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Határrendészeti munka a rendőrségen

Csorna - Harminchattal bővült a Csornai Rendőrkapitányság állománya a határőrség integrációjával. Új osztályt hoztak létre, feladatuk elsősorban a külföldiek ellenőrzése.
A határőrség rendőrségi integrációjával ötven százalékkal emelkedett meg a csornai kapitányság létszáma. Az átvett határőrökből alakult meg a határrendészeti és közbiztonsági osztály. Jelenleg a gyakorlati tapasztalatszerzés időszakát élik.

– Harminckét hivatásos kolléga és két közalkalmazott állt munkába a Csornai Rendőrkapitányságon a határőrségtől – tájékoztatta a Kisalföldet Kiss József alezredes, csornai kapitány.

Kiss József alezredes, kapitány

– A megyei kapitányság átszervezése után két megyei munkatárs is nálunk folytatja. Így összesen harminchattal bővült állományunk. Ketten a bűnügyi, ketten az igazgatásrendészeti osztályra kerültek. A közlekedésrendészet hat, a közrendvédelem három új kollégát kapott. Létrejött a határrendészeti és közbiztonsági osztály. Vezetője Madarász Tibor alezredes lett, helyettese Kocsis Tibor százados. Mindketten a határőrségtől jöttek hozzánk. Az integrációval két kiképzett szolgálati eb is a kapitánysághoz került, az egyik kábítószer-kereső, a másik járőrkutya.

A határrendészeti és közbiztonsági osztály munkájáról, eddigi, néhány napos tapasztalatairól Madarász Tibor alezredes beszélt a Kisalföldnek. Elöljáróban elmondta: a volt határőrök Csornán és vonzáskörzetében élnek, azaz a munkahelyváltás nem okoz kényelmetlenséget számukra.

Madarász Tibor alezredes, osztályvezető

– Első feladatunk, hogy megismerjük az illetékességi területet, a helyi sajátosságokat – mondta. – A kapitányság szakemberei továbbképzést tartottak számunkra, hiszen a határőri és rendőrségi munka között vannak különbségek. Az első hónap aztán gyakorlati tapasztalatszerzéssel telik el, a közlekedésrendészeti és közrendvédelmi kollégákkal közösen látunk el szolgálatot.

A határőrök Csornára sem érkeztek „üres kézzel". Egy terepjárót és két személyautót hoztak magukkal, illetve olyan technikai felszereléseket, melyeket a rendőrségi munkában is hasznosíthatnak. Ilyenek például az okmányvizsgáló készülékek, kutatókészletek, mikroszkópok, narkótesztek. A kapitányság épületében is „megtalálták helyüket", elfoglalták irodáikat, öltözőiket.

Magyar Marianna főtörzsőrmester és Ronts Géza törzsőrmester már a rendőrségi munka gyakorlati oldalát is megismerték.

– Az osztály már elkezdte az „éles" munkát, fő feladatai a mélységi ellenőrzésből adódnak. Kollégáim túl vannak az első intézkedéseken, és a vezetők is az első hétvégi parancsnoki szolgálaton. Az osztály állománya elsősorban határrendészettel kapcsolatos munkát végez. Tehát a területen megforduló külföldiek ellenőrzése, úti okmányok vizsgálata, a hamisítások felderítése a feladat. Azon külföldiek kiszűrése, akik a schengeni külső határokon illegálisan jutnak be az országba. Ez egy összehangolt tevékenység a kapitányságok között. Együttműködünk a megyei főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályával, velük egyeztetve tartjuk a mélységi ellenőrzést. Azokat a formákat kell átvennünk, melyeket a schengeni országok már korábban alkalmaztak – tette hozzá Madarász alezredes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi címre pályázik a nagyközség

Beled - Városi címre pályázik Beled, ezért pályázatot nyújtanak be a szakminisztériumhoz. A helyi… Tovább olvasom