Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Határozottabb lépéseket várnak a városvezetéstől

Ismét demonstráltak Csornán a 86-os főút mellett élők. A városvezetés most sem volt kíváncsi rájuk.
Kedden reggel nyolc órától ismét demonstráltak a csornai Bartók Béla utca lakói. Járműveikkel azért zárták le a 86-os főút egyik sávját, hogy a várost elkerülő szakasz építését sürgessék, illetve az utcában épülő bevásárlóközpont miatti forgalmirend-változás ellen tiltakozzanak. Kedden délben tették szabaddá a főutat. Ezúttal a főút Szombathely felől bevezető sávját zárta el a mintegy negyven autó.
Farkas András főszervező úgy fogalmazott, hogy akciójuk első részének befejezése a keddi demonstráció.

– Múlt heti megmozdulásunknak eredménye az, hogy felhívtuk a figyelmet a problémára, és bátran mondhatom, hogy a város lakói mellettünk állnak – mondta Farkas András. – Csütörtökön és pénteken is voltak köztünk olyanok, akik nem ebben az utcában laknak, mégis fontosnak tartották, hogy csatlakozzanak hozzánk. Így van ez most is. Egyre erősebb a szándék bennünk, tapasztalva az itt élők elszántságát, hogy a későbbiekben alkalmanként megjelenjünk a szakaszon.
Farkas András ismét felvetette: a város vezetői figyelemre sem méltatják a demonstrálókat. A múlt héten sem és most sem érdekelte őket a Bartók Béla utcaiak panasza.

– A város vezetésétől határozottabb lépéseket várunk el a bevásárlóközpont építése miatti változások ellen, hiszen a többletforgalmat már nem akarjuk elviselni. A hétvégi kamionstoppal pillanatnyi levegővételhez juthatunk, de ha itt lesz a központ, a hétvégi személyautó-forgalom annyira megnő, hogy helyettesíti a nagyobb járműveket. Tehát még hétvégén sem lesz nyugalmunk. Az elkerülő építésével kapcsolatban néhány hete a polgármester úr meghívására Szombathelyen vettem részt egy megbeszélésen, ahol semmi jóval nem biztattak.

A tervek szerint 2007-ben kezdik meg a kivitelezést, de csak a papírmunkával, földkisajátítással, régészeti feltárással. Azaz, a tényleges építkezés csak hosszú-hosszú évek múlva kezdődne meg, mi pedig addig nem várhatunk, azt akarjuk, hogy gyorsítsák fel a beruházást.
Tudós Vendel a város másik felén lakik. Mégis fontosnak tartja, hogy jelen legyen a demonstráción.

– A nagy forgalom az egész várost érinti, hiszen mindannyian közlekedünk, én a Bartók Béla utcában nap mint nap megfordulok –  kezdte Tudós Vendel. – Biciklivel egyenesen életveszélyes itt járni, annyira rossz az úttest és annyi a kamion. Nem tudom, mire várnak az illetékesek, talán arra, hogy tragédia történjen a 86-oson. A 2002-es választás előtt maga Medgyessy Péter ígérte meg, amikor Csornán a polgármester mellett kampányolt, hogy 2004–2005-ben megkezdik az elkerülő építését.

A 86-os főúton közlekedő vidékiek tegnap is türelemmel várták, hogy áthaladhassanak a Bartók Béla utcán. A budapesti Fórizs Miklós is, aki kamionjával Olaszországba tartott. A demonstráció céljairól tőlünk értesült.

– Hetente járok erre, szinte minden alkalommal sorompót kapok, úgyhogy a várakozás nem szokatlan ezen a szakaszon – jegyezte meg a sofőr. – Megértem, hogy a csornaiak elégedetlenek, hiszen tudom, hogy rengeteg jármű halad el a településen. Másfelé azonban sajnos mi sem mehetünk, de elhihetik nekem, már mi is nagyon várjuk, hogy az elkerülő megépüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc pályázó két kapitányi helyre

Kapuvár és Csorna rendőrkapitányi posztjaira nyolc pályázat érkezett. Döntés egy hét múlva. Tovább olvasom