Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Határozott rendőrség a cél

Szabó Iván kapitányságvezető határozott rendőrséget szeretne Kapuváron.
Szabó Iván kapitányságvezető.
Elmúlt évi munkájukat az országos adatok fényében is jónak értékelte. Az idei évre pedig határozottabb fellépést ígér a drogterjesztőkkel és -fogyasztókkal szemben. Kapuvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén Szabó Iván alezredes, kapitányságvezető értékelte a helyi rendőrség elmúlt évi munkáját. Beszámolójában kiemelte: rendőrei, bár mostoha elhelyezési körülmények közt dolgoznak, országos szinten is kiemelkedő mutatókkal rendelkeznek. Körülményeiken a várhatóan ősszel induló rendőrségi épület felépítése segíthet.

Az alezredes elmondta, a helyi közbiztonsági helyzet továbbra is szilárd, és a körülmények ismeretében ez eredménynek tekinthető. Az idei évre határozott rendőrséget ígért a városnak. Támadóbb fellépést szeretne a drogterjesztőkkel és -fogyasztókkal szemben. Kiemelt helyen foglalkoznak a szerinte eldurvult közlekedőkkel, valamint próbálnak több rendőrt az utcára vezényelni.

Nem volt kiemelt bűncselekmény

Szabó Iván beszámolójában hangsúlyozta, Kapuváron és vonzáskörzetében 2004-ben kiemelt bűncselekmény, zsarolás, emberölés, kényszerítés nem történt. Így az adatokban – az előző évit figyelembe véve – jelentős változás nem következett be. A vagyon elleni bűncselekmények száma nem változott, az összbűnözésen belül állandóságot mutat. A lopások száma némileg csökkent, a betöréses lopásos esetek valamelyest gyarapodtak és ezzel megegyezően a felderített elkövetők száma is nőtt. Kiemelkedő növekedés látható a szerzői és szomszédos jogok megsértése terén, míg 2003-ban egy, addig tavaly tizennégy ilyen ügyük volt a kapuvári rendőröknek.

Új veszélyek

A kapitányságvezető szerint jelenleg a legnagyobb probléma a városban is megjelenő kábítószer. A kérdést mindenképpen kiemelten kezelik, hiszen tizennégy-húsz éves fiatalokról van szó. Míg 2003-ban többnyire soproniak kerültek a rendőrök látókörébe, addig az idei évre egyre több a környékbeli gyanúsított. A szerek, többek közt marihuána, Extasy és amfetaminszármazékok esetenként a megyeszékhelyről és Sopronból kerülnek közvetítőkön keresztül a városba. A fertőzött területek a hétvégi diszkók, valamint a fia-

talok által leginkább kedvelt szórakozóhelyek. Szabó Iván a képviselők figyelmét is felhívta az összefogás szükségességére. Kijelentette: napjainkra a helyi középiskolák igazgatói is ráébredtek a helyzet komolyságára. Megemlítette, hogy a drogoktól legfertőzöttebb a Berg Gusztáv-szakiskola.

Kevés ittas vezető

Szabó Iván hangsúlyozta, bár a közlekedési morál a környéken sem jobb, mint az országos átlag, az ittas járművezetéssel összefüggő jogsértések száma az összbűnözésen belül mintegy tízszázaléknyi. A közúti balesetek száma tíz százalékkal emelkedett, ezzel szemben a könnyű sérülések száma csökkent. A halálos, valamint a súlyos sérülésekkel járó ütközések száma, ha kismértékben is, de emelkedett. A balesetek megelőzésére, a morál javítására és az ittas vezetők kiszűrésére azonban az idei évben fokozottabb figyelmet fordítanak. Kapuvárra és környékére a gazdasági bűncselekmények továbbra sem jellemzőek.

Az alezredes érdekességképpen jegyezte meg, hogy a múlt évben egy pénzhamisítási ügy miatt folytattak eljárást. Az egyik bevásárlóközpontban találtak hamis húszezer forintos bankjegyet.
Szabó Iván alezredes elmondta, terveikben, amennyiben az önkormányzat részbeni anyagi lehetőséget biztosít, egy térfigyelő rendszer felállítása is szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafoghatják a fejlesztéseket

A városnak működnie kell, ezért a 419 millió forintos hiányt is igyekeznek kezelni Kapuváron. Azt vizsgálják, hogy a kiadásokat hol lehet csökkenteni, elsősorban a fejlesztések rovására. Tovább olvasom