Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Határozatot hoztak a vízcsapolás ellen

Határozatban tiltakozik a Rába Szövetség a felvetés ellen, hogy a Fertő tó vizét folyójukból pótolják. A szervezet közgyűlése Nemes László sobori polgármestert választotta elnökévé.
Negyven település képviselői vettek részt a Rába Szövetség tegnap Soboron tartott közgyűlésén. A tagok három megyéből (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém) csatlakoztak a szervezethez, köztük olyan városok is, mint Győr, Körmend, Szentgotthárd, Vasvár, de érdeklődtek osztrák települések is. Elnöknek Nemes Lászlót választották, akinek munkáját négytagú elnökség segíti.

Tiltakoznak az újabb terv ellen

A szövetség határozatban tiltakozik a Rába megcsapolásának újabb terve ellen. Ugyanakkor várják a szakminisztérium hivatalos értesítését arról, hogy elvetették a Balaton Rábából való vízpótlásának gondolatát.
Megyénket Nemes László mellett Kovács László rábapatonai, Vas megyét Bebes István körmendi és Gecse József ostffyasszonyfai, Veszprém megyét Polczer Sándor marcaltői polgármester képviseli a Rába Szövetség elnökségében. A sobori közgyűlés határozatairól Nemes László számolt be a Kisalföldnek.

Még nem érkezett hivatalos értesítés

– Először arról a munkáról tárgyalt a közgyűlés, amellyel sikerült megakadályoznunk, hogy a Rába vizét a Balatonba vezessék. Még hiányérzetünk van, mivel a minisztériumtól semmilyen hivatalos értesítést, határozatot nem kaptunk a terv elvetéséről, vagyis igazán nem is nyugodhatunk meg – tájékoztatott a sobori polgármester-elnök. – Szó volt természetesen arról az osztrák elképzelésről is, mely szerint a Fertő tó vízszintgondjait is a Rábából lehetne megoldani. A kollégák többsége a Kisalföldből már értesült az újabb veszélyről, és a véleményünk megint csak az: a Rába nincs olyan állapotban, hogy vizéből bármennyit is elvezessenek, így az ausztriai vízpótlást sem engedhetjük meg. Ezért határozatban fejezte ki tiltakozását a közgyűlés.
A határozatot a Rába Szövetség eljuttatja a tervet elsőként felvető osztrák szakembereknek, a magyar kormánynak, az illetékes vízügyi és környezetvédelmi szervezeteknek is.

Figyelik a pályázati kiírásokat

Nemes László arra kérte a közgyűlés résztvevőit, hogy a folyóval, illetve a térséggel kapcsolatos ötleteiket, kérdéseiket közöljék a szövetség elnökségével, hogy az érdekképviselet minél hatékonyabb lehessen.
– Arról is döntött a közgyűlés, hogy a vízügyi igazgatóság folyógazdálkodási mintaprogramját támogatjuk és abban részt veszünk. Ugyanúgy segítjük a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa, Takács Károly nevével fémjelzett folyógazdálkodási, örökségvédelemi és idegenforgalom-fejlesztési projektjét.

Ez gyakorlatilag élővilág- és élőhely-rekonstrukciót jelent. Közösen figyeljük a pályázati kiírásokat, nagy hangsúlyt fektetve például a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság kikötőépítési programjára. Kiemelt célként fogalmazódott meg a kerékpáros-turizmus beindítása a Rába védvonalát karbantartó szervezettel együttműködve. A természetvédelmi érdekeket szem előtt tartva szeretnénk mind szélesebb körben megismertetni a Rába mente értékeit az ökoturizmushoz közelítve. Ehhez kapcsolódóan a közgyűlés döntött arról, hogy mindent megtesz azon lehetőségek kihasználásáért, amelyekkel egy megfelelő információs hálózatot építhetnek ki.

– A közgyűlés szintén határozatban foglalt állást az elektromos halászat ellen és tiltakozik az effajta tevékenység miatt, ami a folyó élővilágát rombolja – jelentette ki Nemes László.

Részlet a szervezet alapszabályából

„ A Rába egyedülálló természeti adottságaira épülő fejlesztése, ezáltal a turizmus fellendítése, kiemelten kezelve a környezetvédelmi feladatokat. (...) Együttműködés az állami, kormányzati szervekkel, amelyek a Rába völgyével kapcsolatos döntéseinkben részt vesznek. A Rába menti térségben élők életminőségének javítása, a Rába mente hagyományainak, kulturális örökségének védelme, megőrzése. (...) A Rába partján és vízgyűjtő területén lévő önkormányzatok együttműködésének szervezése, koordinálása a térség élővilágának és az ott élő lakosság érdekképviseletének érdekében."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új bérlakások átadása Csornán

Csornán mostanra száz fölé emelkedett az önkormányzati bérlakások száma. A város vezetői a… Tovább olvasom