Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Határőrtornyot állított udvarán

Egy óriásdarú emelte végleges helyére azt az őrtornyot, melyet egy vitnyédi vállalkozó a déli határszélről hozott a Rábaközbe.
A minap egy győri cég óriásdaruja emelte végleges helyére azt az őrtornyot, melyet Németh Lajos vitnyédi vállalkozó a déli határszélről hozott a Rábaközbe.

– A tizennyolc méteres magasfigyelőből (mafi) eredeti helyén – Siklós környékén – egykor Tito embereit figyelték a magyar határőrök – kezdte a történetet Németh Lajos. Vonzalma a történelmi tárgyak iránt már a kilencvenes évek elején megmutatkozott, mikor a soproni állami gazdaságban egy hasonló építményt mentett meg az enyészettől azzal, hogy leállíttatta annak bontását.

A gondolat már akkor megfordult a fejében, hogy beszerezzen egy ilyen építményt. Amint lehetősége lett rá, megpróbált egyet itt, az északnyugati határszélen megvenni, de legnagyobb sajnálatára mindet elbontották. Végül a déli határ mentén talált két eladó őrtornyot a pécsi határőr-igazgatóságnál.

– Szanyi, szili, mihályi, vitnyédi és kapuvári barátaimmal mentünk el szétbontani a megvásárolt építményeket – mesélte a vállalkozó. A decemberi hidegben harkányi kollégái is besegítettek a munkába. Végül két pécsi toronydaru segítségével emelték le a tornyokat, majd kamionokkal hozták a Rábaközbe.

– Mintegy három hónap alatt az eredeti színére festettük és minden apró alkatrészét felújítottuk a tornyoknak – mondta Németh Lajos. Jelenlegi helyén közel három méter mélyen ástak alapokat, amire egy negyven négyzetméteres síkbeton, vasalt alapot öntöttek az építési és statikai engedélyek beszerzése után.

– Ragaszkodásom a történelmi dolgokhoz végigkíséri egész életemet, már jelenlegi vállalkozásom terveinél is figyelembe vettem az őrtorony alakját, ehhez hasonlít áruházam teteje – mesélte a vállalkozó.
Németh Lajos megjegyezte: egy sopronpusztai ünnepségre tőle szerezték be az új szögesdrótot, amit aztán az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter osztrák kollégájával eredetiként kezelt és vágott át.

Az őrtorony felszereléséről szólva még elmondta: úgy véli, az egykori határszéli építmény történelmünk része volt, amely emlékezteti a mostani és később felnövő generációkat történelmünk közelmúltjára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati tiltakozás megoldáskereséssel

A rábaközi önkormányzatok felháborítónak tartják a Rekultív Kft. díjemelési szándékát. Nem tudják elfogadni, hogy január elsejétől közel 20 százalékkal kellene többet fizetni a szemétszállításért. Ha a települési képviselő-testületek nemet mondanak az emelésre, akkor a vállalat által javasolt és az önkormányzatok által elfogadott díj közti különbözetet a falvak költségvetéséből kell finanszírozni. Tovább olvasom