Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Határ szívesség és feketemunka között

Hol a határ feketemunka és szíves segítség között?" – tette fel a kérdést lapunknak a csornai Cser Jánosné.
A csornai Cser Jánosné aggódott: szívességből segített kertész ismerősének, mégis feljelentéssel fenyegették meg feketemunkáért. Ha viszont a munkavállaló fizetségként csak természetbeni juttatást kap, nincs szüksége alkalmi munkakönyvre.

„ Hol a határ feketemunka és szíves segítség között?" – tette fel a kérdést szerkesztőségünkben a csornai Cser Jánosné. A nyugdíjas asszony egy ismerős kertésznél dolgozik heti néhány alkalommal. A segítségért pénzt nem, inkább néhány palántát, zsák földet, virágot kap.

„Alkalmi" munkaadóját azonban a közelmúltban egy „jóakarója figyelmeztette": feljelenti feketemunkás alkalmazásáért. Az eset nyilván nem egyedi, ezért a Kisalföld a megyei munkaügyi központ állásfoglalását kérte.

– Néhány éve segítem ki alkalmanként ismerősömet, ami jólesik nekem is, hiszen eredetileg magam is kertész vagyok – kezdte történetét Cser Jánosné. – Pénzt nem fogadok el, de palánta, virág vagy egy zsák föld jól jön nekem is. Egyébként a környéken lakók rendszeresen megkérnek például a rózsák megmetszésére is, amiért szintén nem kérek pénzt. Nemrégiben meglepődve hallgattam ismerősömet, hogy feljelentéssel ijesztgetik.

Kárt nem akarok csinálni senkinek sem, ezért a biztonság kedvéért kiváltottam az alkalmi munkavállalói könyvet. Ezzel kapcsolatban azonban kiderült, hogy „többe kerül a leves, mint a hús". Az igazolványba ugyanis közteherjegyet kell ragasztani a kapott bér arányainak megfelelően. A minimum 400 forint.

A csornai asszony telefonon kért információt a munkaügyi központtól, de a válasz nem nyugtatta meg. Ezután kérte a Kisalföld segítségét.
– Azt mondták, a kapott palánta, föld vagy egyéb termény értékét át kell számolni forintra és az után kell beragasztani a bélyeget. Annak a néhány palántának az értéke azonban nem éri el még az alsó határértéket sem – hiszen én szívességből segítek – jegyezte meg Cser Jánosné.
A Kisalföld a megyei munkaügyi központtól kért tájékoztatást. Mint kiderült, a helyzet sokkal egyszerűbb, mint azt elsőre gondolta az asszony.

„ Amennyiben a nyugdíjas hölgy munkájáért csak természetbeni juttatást kap, nem szükséges alkalmi munkavállalói könyv kiváltása a legális munkaviszonyhoz. A munkáltató és a munkavállaló kössön írásbeli megegyezést a munkavégzés, illetve annak természetbeni díjazására vonatkozólag" – szól a hivatal állásfoglalása.

Kapcsolodó anyagok >>

Kilencszáz céget bírságoltak meg fekete munkáért (2005-07-25) >>
Alkalmi munkavállalók kék könyve (2005-08-03) >>
Népszerű a kék könyv Sopronban (2005-08-16) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A besorolás fogságában

Bodonhelyen az utóbbi évben nem csökkent a lakosság lélekszáma, noha többen haltak meg, mint születtek. Kenesei Ferenc polgármester szerint a stagnálás a betelepülőknek köszönhető, akik szinte minden eladó házat megvásároltak a faluban. A fejlesztések terén viszont az anyagiak behatárolják az elképzelések megvalósítását a Rába menti kisfaluban. Tovább olvasom