Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Hatalmas a szeretet utáni vágyakozás

Zarándokok imájától és énekétől volt hangos a hétvégén a szanyi Szent Anna-kápolna környéke.
Ezúttal is sokan érezték szükségét – környékbeliek és távolabb lakók –, hogy köszöntsék Szent Annát, az Úr Jézus nagyanyját. A hétvégén – miként évszázadok óta minden évben ilyentájt – ismét benépesült Szany határában a Szent Anna-kápolna környéke.

Az a hely, ahol Gitzy György 1870 táján Kapuváron kiadott füzete szerint „mintegy száz egy néhány évvel ezelőtt történt", hogy január havában egy szegény ember száraz fát szedegetett és a hólepte, zúzmarás fák között „egy földig érő zöld levelű ágaival turó fehérre kivirágzott, de már odvas vad körtefát szemlélhet előtte"... Aztán a vadkörtefát egy nagy szélvész kidöntötte, tövéből forrás fakadt, „mely helyen mai nap is a kis szent kutacska használtatik".

Tehát ez alkalommal is összegyűltek a zarándokok, hogy imáikkal, énekeikkel Szent Annát, Jézus nagyanyját dicsérjék. A szombat esti szentmisét Papp Tihamér ferences szerzetes mutatta be, aki szentbeszédében egyebek mellett utalt azokra a negatív hatásokra, amelyek a mai világban naponta érnek bennünket. Mint fogalmazott, olyan világban élünk, amelyben mindennél hatalmasabb és nagyobb a szeretet utáni vágyakozás és kiáltás. Manapság nagyon sok igazságtalanság, keserűség, csalódás éri az embert.

Beszélt az édesanyák, a családok szerepéről, s hangsúlyozta, hogy rá kell találni arra az Istenre, aki Jézus Krisztusban nemcsak hozzánk hasonló lett, nemcsak tanított, gyógyított minket, nemcsak segített rajtunk, hanem odaadta az életét áldozatul. Föláldozta életét nagylelkűségében, hogy belőle új élet fakadjon. Minden édesanyai hivatás ilyen nagylelkű áldozat. Kijelentette: Istenben nem csalódhatunk és nála békét találunk.
A hagyományoknak megfelelően a szombat esti szentmisét gyertyás körmenet követte a Szent Anna-kápolna körül. A vasárnap délelőtti szentmisét Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője celebrálta, szintén a Szent Anna-kápolnánál. Délután pedig a templomban tartottak litániát és azt követően kezdődött a világi búcsú Szanyban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csonka testület döntött

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi, csonka ülése sem mellőzte a személyeskedő vitákat. Több… Tovább olvasom