Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Hat nagy tablóképből kettő még hiányzik

Bogyoszló - Nagy értékkel gazdagodott Bogyoszlón a fafaragók kiállítása. A helybeli Kiss Ernő Győr visszavétele a töröktől című alkotása került haza a győri városházáról.

Újabb Kiss Ernő-mű tért vissza a napokban Bogyoszlóra. A fafaragó Győr visszavétele a töröktől című alkotását a megyeszékhely önkormányzata juttatta vissza a falunak. A hat nagy Kiss-tablóképből így már csak kettő hiányzik. Közülük egyik sorsa ismeretlen.

Bogyoszló a fafaragók községe. Amatőr művészek alkottak a településen, Pintér Jenő, a népművészet mestere pedig ma is aktív. Az önkormányzat híven ápolja a hagyományokat, az egykori iskolában kiállítótermet is berendezett a rábaközi művészek munkáiból. Az egyik ˝úttörő˝ Kiss Ernő volt, kinek művei nemcsak az országban, de Európában is ismertek.

Összesen hat nagy tablómunkájáról tudnak földijei, négyet már ˝megszereztek˝ ezek közül. Legutóbb, a művész halálának huszadik évfordulóján a Győr visszavétele a töröktől című került haza. Sokáig a győri polgármesteri irodát díszítette.

– Németh Vilmos győri műgyűjtő fedezte fel, hogy hiányzik régi helyéről a mű – számolt be a részletekről portálunknak Sebestyén Katalin polgármester. – Utánajárt és kiderült, hogy egy múzeumnak szeretnék átadni. Felvettük a kapcsolatot a győri önkormányzattal és Borkai Zsolt polgármester támogatásával megkaptuk a tablót. Tartós letétbe adták át községünknek. Kiss Ernő hat nagy, történelmi témájú tablójával ezzel együtt már négy itthon van. A Honfoglalás, a Tatárjárás és az 1848–49-es ábrázolás díszíti kiállításunkat. A Zrínyi kirohanása a Szigetvári Múzeumban van, a Dózsa-féle parasztfelkelést ábrázolóról viszont semmit nem tudunk. Valószínűleg sok más Kiss Ernő-alkotással együtt külföldre került. Nagy öröm számunkra, hogy a győri ostromot ábrázoló kép visszajutott Bogyoszlóra. Ezúton is köszönjük a győri önkormányzatnak, a polgármester úrnak. Büszkék vagyunk rá, hogy falunkban ilyen alkotók dolgoztak és igyekszünk megőrizni műveiket az utókornak.

Németh Vilmos győri műgyűjtő közbenjárásával került Bogyoszlóra a Győr visszavétele a töröktől című Kiss Ernő-alkotás, amit Szabóné Boros Zsuzsánna, az önkormányzat munkatársa mutatott meg portálunkna
Németh Vilmos győri műgyűjtő közbenjárásával került Bogyoszlóra a Győr visszavétele a töröktől című Kiss Ernő-alkotás, amit Szabóné Boros Zsuzsánna, az önkormányzat munkatársa mutatott meg portálunknak.

A volt iskolaépületben riasztóval védik a valóban különleges kiállítást. A közeljövőben a falu főterén Pintér Jenő millenniumi alkotását a művész irányításával újítják fel. Kiss Ernő Honfoglalását pedig pályázati támogatással szeretnék restauráltatni. Hamarosan újabb érték kerül haza Bogyoszlóra.

– A csornai városháza nagytermében helyeztek el annak idején egy Kiss Ernő által faragott, népköztársaságbeli címert. A címer ma már nem aktuális, de művészeti értéke van, hiszen a művész aláírása szerepel rajta. A városvezetők meghallgatva kérésemet úgy döntöttek, hogy Bogyoszlóra kerülhet az is a napokban – jegyezte meg Sebestyén Katalin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományos verbunk a búcsúi mise után

Kóny - Évek óta hagyomány már, hogy a falu búcsúját a helyi néptáncosok nyitják meg. Tovább olvasom