Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Hat évtized együtt az ősi fészekben

Hatvan évvel ezelőtt, 1947. január 29-én esküdött egymásnak örök hűséget a gyórói Zsirai Gizella és a szintén helybéli Pribusz József.
Az eskü tényleg örök hűséget jelentett az idős házaspárnak, hiszen ahogy egyhangúlag kijelentették, kisebb összezördülésektől eltekintve a mai napig nagy-nagy szeretetben élik hétköznapjaikat. Az eltelt több mint fél évszázadban a házaspárnak öt gyermeke született (3 fiú, két lány), akik tizenhét unokával és tíz dédunokával ajándékozták meg az időseket.
– Már megismerkedésünk előtt is egy utcában laktunk, a férjem a jelenlegi, ősi házban, én pedig az utca végén – mesélt a kezdetekről Gizi néni. Elmondása szerint 1924-ben született férjével már a gyórói általános iskolába is együtt jártak, és egészen

fiatalon összebarátkoztak. Jóska bácsi több mint négy évig udvarolt 1927-ben született feleségének, akiben elsősorban a kedvességet látta meg. – Este harangszóra mindig haza kellett mennünk, férjem csak később jött a szülői házhoz – mesélt az udvarlásról Gizi néni. Férje huszonhárom évesen – egy kisebb lakodalom után – vette el feleségül, akivel együtt jártak napszámba dolgozni. Jóska bácsi még a Dőry-uradalomban, részes aratóként kereste meg a kenyérrevalót. A szövetkezetek megalakulása után mindketten a helyi tsz-ben dolgoztak, egészen nyugdíjaskorukig. – Olyan ház nincs is, ahol nem volt még kisebb összezördülés, ennek ellenére azt hiszem, a szeretet a legfontosabb mindkettőnk életében és úgy gondolom, ez az alapja a hosszú házasságnak is – mesélte Gizi néni, aki hozzátette: ha még egyszer férjhez menne, akkor is jelenlegi férjét választaná.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán négyezer kéményre ügyelnek

A legnagyobb kihívás Csorna „kéménytörténetében” a gázprogram beindítása volt – mondta a szakember. – A helyiek közül sokan döntöttek emellett. Most azonban a megszorítások miatt számos család tér vissza az eredeti fűtésmódhoz, egyre többen kiegészítő fűtésként kandallót, cserépkályhát rakatnak. A csornaiak felelős gondolkodását jelzi, hogy szinte valamennyi esetben kikérik a véleményemet. Tovább olvasom