Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Hat év alatt kétmilliárdos fejlesztés

A mezőgazdaságban azok maradhatnak talpon, akik a leghatékonyabban, jó minőségű termékeket állítanak elő – véli a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. vezetője. A cégnél arra törekednek, hogy a világ élvonalába tartozzanak.

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt.-t érinti ugyan, de működését nem befolyásolja az 1200 hektár felett elvont területalapú támogatás. A cég 1300 hektáron gazdálkodik, így a kiesés nem lesz jelentős. A társaság évek óta tudatosan készül arra, hogy termelésük minél hatékonyabb legyen. Bóna Szabolcs igazgató arról is beszélt a Kisalföldnek, szeretnének a világ legjobb mezőgazdasági vállalkozásai közé tartozni. Csak így lehet ugyanis talpon maradni, véli a szakember.

– Az elmúlt hét évben, vagyis az európai uniós költségvetési ciklusban a források felhasználása fontos tényező volt az agráriumban – fogalmazott Bóna Szabolcs. – Mi 2007-től 2013-ig valamivel több mint kétmilliárd forintot fordítottunk fejlesztésre. Az összeg harmincnégy százaléka volt uniós és nemzeti támogatás, a többit önerőből fedeztük. Arra törekedtünk, hogy a termelésünket minél hatékonyabbá, olcsóbbá tegyük. Korszerűsítettük állattartó telepeinket, a kiszolgálógépeket.

Az elmúlt években több mint kétmilliárd forintos fejlesztést hajtottak végre a rábapordányi zrt.-nél. Többek között korszerű fejőházat is építettek. A képen Bóna Szabolcs igazgató.
Az elmúlt években több mint kétmilliárd forintos fejlesztést hajtottak végre a rábapordányi zrt.-nél. Többek között korszerű fejőházat is építettek. A képen Bóna Szabolcs igazgató.

Eszközöket vásároltunk, takarmánytárolót, szárítóüzemet, fejőházat, hizlaldát, malacnevelőt építettünk, istállókat újítottunk fel. A világ élvonalához akarunk tartozni. Ott viszont azok maradnak meg, akik minél olcsóbban, de jó minőségben állítják elő a termékeiket. Ezért nem szabad sajnálni a befektetéseket, amik gazdaságosabbá teszik a termelést. Ezért használjuk a legújabb technológiákat, a legújabb genetikát.
A rábapordányi zrt.-nél kilencvenöten dolgoznak, átlagéletkoruk 46 év. Összesen 1300 hektárt művelnek, 1300 szarvasmarhát, köztük 550 tehenet gondoznak, 500 kocás sertéstelepük van, évente 13 ezer disznót értékesítenek. Az alkalmazotti létszám stabil, nem volt leépítés, inkább a tevékenységi kört bővítették.

– Büszkék is vagyunk rá, hogy munkaerő-intenzitásunk az országos átlag felett van – jegyezte meg az igazgató. – Az agrárium munkaerő-felvétele hazánkban alacsony. Ezért is jó elgondolás a kormány részéről, hogy a jövőben a munkaerő-igényes ágazatokat kívánja támogatni. Az állattartókat, a kertészeteket. A feldolgozóipar siralmas helyzete miatt alakulhatott ki egyébként, hogy az úgynevezett agrobizniszben a munkahelyek száma alacsony. Romokban hever a feldolgozás.

Megyénkben maradva gondoljunk csak a győri növényolajgyár bezárására vagy a petőházi cukorgyár szétverésére. Hazánk mezőgazdasága sajnos alapanyag-előállítóvá silányult, ami azért nem volt mindig így. Nincs hozzáadott érték az ágazatban és ez határozza meg döntően a foglalkoztatást is. A birtokszerkezeti változásoktól sem várok eredményt ezen a téren – mondja Bóna Szabolcs.

A rábapordányi cégvezető szerint az orosz kormány álta
l meghirdetett élelmiszerstop csak csekély mértékben nyomja majd rá a bélyegét a hazai mezőgazdaságra. Közvetlenül nem, közvetve azonban mindenképpen érint bennünket is.

– A magyar piac az elmúlt időszakban a nyugati feldolgozóipar levezető piaca lett. Azaz a felesleget, a minőségileg gyenge termékeket helyezték ki hozzánk. Ez most fokozódik kissé, mert akik Nyugaton elveszítik az orosz partnereiket, bennünket céloznak meg. Annyi változhat, hogy emiatt a jobb minőségű áru is megjelenik a hazai kereskedelemben, hiszen kénytelenek valahol értékesíteni. Ezt láttuk már egyébként 2009-ben is, a válság idején. Aztán ez a gond „gyorsan" megoldódik szerintem, csak ki kell böjtölnünk. A probléma viszont az, hogy a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban az egy-másfél év is nagyon hosszú idő – fejtette ki Bóna Szabolcs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbikos jelöltek Csornán

A Jobbik csornai szervezete ősszel önálló jelöltekkel indul a választáson. Tovább olvasom