Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Hasznos lenne a térség számára

A kedvező előjelek ellenére sem jutott pályázati támogatáshoz a hét rábaközi település alkotta Leader Fejlesztési Társulás. A lehetőségről azonban továbbra sem mondanak le és az idén újra pályáznak.
Tavaly adtuk hírül először (Kisalföld, 2005. augusztus 30.), hogy a Rábaközben hét település – Farád, Rábatamási, Jobaháza, Bogyoszló, Potyond, Sopronnémeti és Magyarkeresztúr – létrehozta a Leader Fejlesztési Társulást. A program célja a vidéki élet és munkalehetőségek javítása, életképes vidéki közösségek kialakítása, fenntartható jövedelemszerzési lehetőségek teremtése.

Az ősszel már arról számolhattunk be (Kisalföld, 2005. október 18.), hogy a „rábaközi hetek" pályamunkája túljutott az első szűrőn. Ez a hír azért érintette kedvezően az alapítókat, mivel a társulás kilencvenmillió forint támogatásra pályázott. Ezt követően viszont kedvezőtlen fordulat következett és nem jutott pénz a rábaközieknek.

– Három pillérre kívántuk helyezni a fejlesztési elképzelésünket, ehhez szerettünk volna támogatást nyerni – mondta Tompos Béla, a szervező munkát vállaló Farád polgármestere. – Ezek a falusi turizmus fejlesztése, egy zöldség-gyümölcs aszaló, feldolgozó üzem létesítése, illetve erre alapozva a termeltetés megszervezése, valamint egy nonprofit termelői-értékesítő áruház létesítése. Időben elkészítettük a pályázatot, amely az első elbíráláson túl is jutott. Közben viszont levél érkezett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, amelyben jelezték, hogy forráshiány miatt csak az első négy pályázó juthat tovább és nyerhet támogatást. Mi nem kerültünk be a négy közé és így sajnos nem is jutottunk pénzhez.

Tompos Béla közölte: értesülésük szerint ezt a pályázatot minden évben kiírják, ezért várhatóan az idén sem hagyják ki ezt a lehetőséget. Azt azonban át kell gondolniuk, hogy a tavalyi programmal pályázzanak, vagy átdolgozzák azt.

– Én hajlok arra, hogy a három pillért négyre bővítsük, esetleg egyiket kicseréljük, de ez a tagok döntésétől függ – tette hozzá a farádi vezető.
Jobaháza polgármestere, Tóth Mihályné úgy vélte, hogy ez egy rendkívül jó kezdeményezés, amely megvalósulás esetén hasznos lenne a térség számára, ezért ismét pályázni kellene. Hasonlóan nyilatkozott Szabó István rábatamási elöljáró is. Szerinte a korábbi feltételekkel újra be kellene nyújtani a pályázatot, hisz az ötlet jó, méltó a támogatásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 60 millió szociális célra

Csorna önkormányzata tavaly 60,5 millió forintot fordított szociális kiadásokra. Ez az összeg mintegy 7 millióval több, mint az egy évvel korábbi. Tovább olvasom