Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Háromszor is nemet mondott a kormány

Bősárkányban és környékén továbbra is várat magára a csatornázás, miként az enesei tornacsarnok alapkőletétele is csúszik. Egyelőre a csornai Margit Kórházban tervezett rekonstrukciót sem kezdhetik meg.
A kormány a múlt pénteki ülésén döntött arról, hogy jövőre melyik beruházásokat segíti címzett támogatással. A megyei pályázók közül heten nem jártak sikerrel, közülük hárman rábaköziek.
Ezúttal sem nyert állami, „pántlikás" pénzt Bősárkány és térsége csatornázásra, Enese tornacsarnok-építésre, és nincs a nyertesek között a csornai Margit Kórház pályázata sem, amit a rekonstrukció folytatására nyújtottak be.

Mit szólnak a döntéshez az érintettek?
Erre a kérdésre kerestük a választ.

Bősárkányban és további nyolc településen – Acsalagon, Barbacson, Maglócán, Bezin, Fehértón, Győrsövényházon, Markotabödögén és Tárnokrétin – már évek óta tervezik a szennyvízcsatorna-rendszer építését. A beruházáshoz már minden készen áll, „csupán" a pénz hiányzik. S úgy tűnik, a múlt heti kormánydöntés következtében még egy ideig hiányozni is fog.

Szalay Imre, a gesztorközség Bősárkány polgármestere csalódottságának adott hangot a kabinet döntése miatt. Annál is inkább, mivel a kilenc települést magában foglaló térségnek a negyedik nekifutásra sem sikerült támogatáshoz jutnia.
– Tudjuk, hogy ez a kormány javaslata, de mint korábbról ismert, a parlamenti szavazás ezen már nem változtat – jegyezte meg szomorúan Szalay Imre, aki szerint ezután sem mondanak le a beruházásról. Tovább keresik a lehetőségeket, és ha másképp nem megy, jövőre – immár ötödször – ismét pályáznak, hisz Bősárkányban például a lakosság hetven százaléka támogatja a beruházást. Szalay Imre úgy vélte: a csatornázás nemcsak jóléti, hanem környezetvédelmi beruházás is, ezért lenne fontos megvalósítani.

Mesterházy József, Enese polgármestere kijelentette: igen nagy szükség lenne a sportcsarnokra, hiszen hat településről több mint kétszázhúsz gyerek jár a községbe. Ezenfelül hatvan óvodásuk is van, de adott esetben a környék településeinek lakói is – körülbelül ötezer emberről van szó – igénybe tudnák venni a létesítményt.
– Sajnos már harmadszor utasították el a pályázatunkat – panaszolta Mesterházy József. – Méltánytalannak tartom az eljárást, noha biztos vagyok abban, hogy mindenre szükség van, amire pályáztak. Önerőből nem tudjuk megvalósítani a tervünket, ami közel 350 millió forintos beruházás lenne. Ily módon erre semmi esélyünk sincs az önkormányzatok jelenlegi finanszírozása mellett. Két évre kértünk 150–150 millió forintot tíz százalék önrésszel. Ezért remélem, hogy mégsem vetik el a kérésünket. Ha mégis, akkor addig pályázunk, amíg nem nyerünk.

A csornai Margit Kórház igazgató főorvosa, dr. Krizmanich Mária szintén csalódott. Mint elmondta, arra számítottak, hogy sikeres lesz a pályázatuk és a diagnosztikát, a röntgenosztályt és a laboratóriumot megfelelő körülmények közé tudják helyezni.
– Az is célunk volt, hogy a radiológia terén fejlesztünk, mivel a hagyományos képfeldolgozás drága, sok helyet igényel az archiválás – nyilatkozta dr. Krizmanich Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázezer eurós beruházás a terv

Félmillió eurós (százharmincmillió forintos) pályázat benyújtásáról döntött a kapuvári… Tovább olvasom