Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Háromszázmillió templomokra

Adományokból, egyházmegyei és állami támogatásokból szépülnek a rábaközi templomok.
Az elmúlt években számos templomot újítottak fel a rábaközi községekben. Pályázati pénzek, adományok fedezték a rekonstrukciók költségeit.

Megújultak

A közelmúltban három megszépült templomban is ünnepi szentmisét tartottak. A Szilhoz tartozó kistatai, százhetven éves istenháza tizenötmillió forintos költséggel újult meg: elvégezték az épület szigetelését, kicserélték a padozatot, a tetőzetet, a toronysüveget, újravakolták és -festették a falakat. Pásztoriban hat évvel ezelőtt kezdték el a felújító munkálatokat a templomon, kívül-belül összesen huszonötmillió forintot költöttek az épületre. A költségek nagy részét az egyházmegyei hivatal adta, de pályázaton is nyert az egyházközség. A bodonhelyi műemlék templomban is nemrégiben végeztek a mesterek, így az megszépülve várja a helybelieket, mindez tizenötmillió forintból valósult meg.

Összefogással


Néhány évvel ezelőtt nagy munkához fogott a páli egyházközség is, és négy év alatt közel negyvenmillió forintot költött templomára. Ennek köszönhetően kívül-belül megszépült a szentély, a költségekhez a helyi önkormányzat is hozzájárult. Beled evangélikus temploma idén kétszáz éves. Az évfordulóra restaurálták az egyház hozzájárulásából és a hívek adományaiból. Tavaly őszre a szili templom rekonstrukciója is befejeződött. A SAPARD-pályázaton nyert ötvenmillió forint és a zárdaiskola harminchétmilliós kárpótlása tette lehetővé a beruházást. Farádon szintén közösségi összefogással tudták tavaly rendbe tenni az 1785-ben épített katolikus templomot. Az épületre csaknem 23 millió forintot költött az egyházközség, jó részét EU-s támogatásból és a hívek adományaiból. Lecserélték a tetőhéjazatot, a torony a régi bádog helyett vörösréz borítást kapott, az esővíz-elvezető csatornarendszer szintén. A szakembe rek elvégezték a teljes külső tatarozást, színezést is. Belül „leporolták", kijavították a freskókat, megszüntették a repedéseket. Ugyanígy lefestették a bútorzatot és a nyílászárókat is, és elvégezték az orgona karbantartását. Egy helyi család jóvoltából a toronyba órát is szereltettek Farádon.

Ünnepeltek


Szanyban 2002-ben szentelték meg a megszépült háromtornyú templomot. Akkor a tornyok, a tetőzet rendbetétele, az ablakok cseréje, valamint a festés tizenötmillió forintba került. Egy évvel korábban a bágyogi egyházközség ünnepelt, kívül-belül restauráltatták ugyanis a Szent Márton tiszteletére szentelt templomot, hétmillió forintból. A pénzt közadakozásból, a helyi és elszármazott hívek adományaiból sikerült összegyűjteniük, de a tervek megvalósítását a Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatta. Megszépült öt évvel ezelőtt a főoltár festményképe, mely Szent Márton megdicsőülését jeleníti meg, és sor kerülhetett a mennyezetfreskók felújítására is. A munkák során korszerűsítették a templom belső világítását. A szomszédos szováti templom 2004-ben volt 200 éves. A nagy alkalomra fel is újították, az évek során összesen harmincmillió forintot fordítottak rá, adományokból, ál lami, egyházmegyei és önkormányzati támogatásból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterjelöltek Csorna tisztaságáról

A Kisalföld Kapuvár és Csorna polgármesterjelöltjeinek három kérdést tett föl. Naponta közreadjuk a… Tovább olvasom