Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Háromnyelvű a templomi ének

Öntésmajor - Az Öntés Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint szervezetük felrázta a helyi közéletet. A munkában egyre többen vesznek részt, ám a fiatalokat még hiányolják.
Amennyiben az utazó elmegy az egykori Esterházy-major házai közt, a kora esti órákban csak az ablakokon kiszűrődő lámpafény jelzi, hogy Öntésmajorban bizony zajlik az élet. Az esti, kihalt utca képe csak látszat.


Felrázta a közéletet

Alapítványunk felrázta a helyi közéletet, ám kezdettől fogva ez volt a célunk és programjainkat is ennek szellemében szervezzük – jelentette ki Minacciné Halász Emma, az Öntés Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke. A civil szervezet év végi jelentésében már bőséges programválasztékról számolhatott be a helybélieknek, hiszen az év eleji jótékonysági báltól kezdve vas- és papírgyűjtésből, tereprendezésből és a település csinosításából vehették ki részüket a helybéliek.


A posta épületében

A karácsonyi dalok például három nyelven, hála a betelepült külföldieknek, németül, magyarul és olaszul is felcsendültek az öntési templomban – mondta a kuratóriumi elnök. Az alapítvány vezetőivel, Minacciné Halász Emmával és Kiss Attilával az egykori helyi posta épületében beszélgettünk, melyet az alapítvány a minap kapott használatba a kapuvári önkormányzattól.

Az egykori posta épülete mára közösségi ház, a fiatalok klubot is szeretnének létrehozni.

– Gyorsan használatba is vettük az épületet, mely napjainkra egyfajta közösségi házzá nőtte ki magát – tette hozzá Kiss Attila. Programjaikat hetente szervezik, ismerkednek az internettel, díszeket, használati tárgyakat készítenek, egy-egy hétfőn nyolctíz helybéli is összejön. – A százhatvanas lélekszámhoz képest ez komoly érdeklődés.


Kapuvár segít

Úgy vélem, az egykori Esterházy-majornak csak a turizmus fejlesztése jelentheti a kitörést, ezért igyekszünk Öntésmajornak egységes képet adni. Már a kutat is ennek szellemében építettük újjá – mondta Minacciné.
– Korábban volt egy olyan törekvésünk, hogy részönkormányzatot hozzunk létre Öntésmajorban, ám a körzet képviselőjének végül egy kapuvárit választottak. A kapuvári önkormányzattal jó a kapcsolatunk – tette hozzá Kiss Attila. Azt azonban kijelentette, sokat segítene a kistelepülés jövőjének szervezésében, ha az öntési, önkormányzati telkeket a városháza kedvezményes áron értékesítené.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több rendőr lesz a belvárosban

Csorna - Nagyobb hangsúlyt fektet Csorna belvárosában a közlekedés ellenőrzésére a helyi… Tovább olvasom