Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Hároméves a legifjabb lakó

Zsebeháza - Zsebeházán 140 alá esett a település lélekszáma. Ennek ellenére a polgármester szerint „a helyzet nem reménytelen".
Zsebeházán – mint ahogy számos, hozzá hasonló nagyságú településen – minimális forrást tudnak fejlesztésre fordítani. Nagy Gáborné polgármester éppen ezért úgy fogalmaz, hogy az 50–60 ezer forintos pályázati támogatásoknak is örülniük kell. Idén két nagyobb beruházást terveznek a faluban.


Garázs és harangláb

– Tavaly befejeztük a kultúrház felújítását és vásároltunk egy falubuszt. Ezzel gyakorlatilag ki is merült a 2007-es költségvetés – mondta a Kisalföldnek Nagy Gáborné. – Idén sem sokkal jobb a helyzet, éppen ezért csupán két nagyobb fejlesztést terveztünk. Szeretnénk garázst kialakítani a falugondnoki járműnek és rendbe tennénk a haranglábat. Az előbbi beruházás 3–4 millió forintba kerülne, amihez pályázati támogatást remélünk. Korábban már próbálkoztunk, de regionális igényünket elutasították. A mostani gépkocsibeálló olyan rossz állapotban van, hogyha vihar közeledik, a falugondnok inkább kijár a busszal a szabad ég alá.

A zsebeházi önkormányzat másik nagy terve a harangláb felújítása. Egy vihar megkezdte ugyanis a toronyrészt, amit helyre kell állítani. A tervek készen vannak, szintén segítséget várnak a kivitelezés finanszírozá-
sához.

A zsebeházi harangláb felújítását tervezik a helyiek.
A zsebeházi harangláb felújítását tervezik a helyiek.

Talán lesznek fiatalok

– Ha csak az egyik rekonstrukció összejön ebben az évben, már elégedettek leszünk – jegyezte meg a polgármester. A községbeliek életéről szólva elmondta: 140 alá esett a település lélekszáma. Lassan hároméves lesz a legifjabb zsebeházi, tehát azóta nem született kisbaba náluk. Általános iskolás most tíz, óvodás kettő van a faluban. A közeljövőben az ő javukra kezdeményez vasgyűjtést az önkormányzat. Volt már ilyen akciójuk, a bevételből kirándulni vitték a gyerekeket. Idén egy balatoni fürdőzést terveznek.

– Biztató a jövőre nézve, hogy nemrégiben két házat is fiatalok vásároltak meg Zsebeházán. Nehéz helyzetben vannak a hozzánk hasonló kisközségek, de nem reménytelenben. Nálunk addig nem jelentkeznek gondok, amíg Szilban lesznek munka-
helyek.

– Ez ugyanis itthon tartja a helyieket, jelenleg is az aktív korúak 80 százaléka a szomszéd községben keresi kenyerét – tette hozzá Nagy Gáborné. A kisebb beruházások között még megemlítette, hogy 300 ezer forintért, pályázati támogatással számítógépeket vásároltak, illetve könyvtáruk állományfejlesztésére évente 300 ezer forintot költenek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözték az autóvezetőt

Csorna - Körözött személyt „csíptek fülön” a csornai rendőrök szerdán hajnalban. Egy… Tovább olvasom