Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesház

Rábakecöl - A három éve alakult Pajtaműhely Alapítvány egy-egy rendezvényét ötven-hatvanan látogatják naponta. A tevékenységét jobbára Rábakecölben folytató szervezet napjainkra a megye több településén is őrzi a hagyományokat.

– Rábakecölben ez idáig tizenöt-húsz alkalommal tartottunk valamilyen kézműves- és hagyományőrző tábort – kezdte Vass László, a 2006-ban alakult Pajtaműhely Alapítvány egyik létrehozója. A kézművességgel, hagyományok ápolásával foglalkozó civil szervezet napjainkra kinőtte a rábakecöli „Bábi néni kincsesházát" és a környék több településén is dolgozik, többek közt a kapuvári Hany Istók-fesztiválon, a páli perecfesztiválon vagy például a szombathelyi Szent György-havi mulatságokon. Közeli terveik közt a kapuvári, augusztusi gazdanapok is szerepelnek.

– Működésünket pályázatokból, adományokból fedezzük, és elmondható, egyre több pályázatunk sikeres – tette hozzá Kokas Éva, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette, működésük alapjai biztosítottak, már honlapjuk is van. Napjainkban az alapítványon belül több műhelyt is létrehoztak, így létezik már kézimunka- és kosárfonó műhely, legutóbbi „találmányuk" a játékkészítő műhely, ahol régi, hagyományos játékok – békaszék, krumplipuska vagy csúzli – készítését újítják fel.

– Rendezvényeink látogatottságáról elmondható, a táborok egy-egy napján átlag negyven gyermek és tíz-tizenöt felnőtt kíváncsi programjainkra szerte a megyéből, de például a hét végén rábakecöli táborunk kulturális rendezvényeire ennél is több látogatóra számítunk – tette hozzá Vass László. Távolabbi terveikről elmondta, az elkészített, elkészítendő régi eszközök dokumentálását is szeretnék elvégezni, megőrizve azt az utókornak.

Olvasóink írták

 • 2. Truder 2009. augusztus 08. 12:48
  „Már a cím is értelmetlen...”
 • 1. varpeter 2009. augusztus 08. 11:10
  „Turbók Úr!

  Hol tanulni Sie az magyar nyelv beszélés?
  Was für ein cím ez?
  "Kinőtték Bábi néni kincsesház"
  Alany? Állítmány? Tárgy???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táboroztak a táncosok

Kapuvár, Borgáta - Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Kapuvár néptáncos tanulói július 29. és… Tovább olvasom